Meny

Nav overtar halvparten av unge som dropper skolen

20 prosent av de som dropper ut av videregående skole har psykiske problemer, viser en undersøkelse. (Foto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvparten av elevene som hopper av videregående skole, blir Nav-klienter, viser en stor norsk undersøkelse. Samtidig viser forskning at 1 av 5 dropper ut på grunn av psykiske problemer.

Undersøkelsen er basert på ti års forskning på 8795 ungdommer i alderen 13-19 år i Nord-Trøndelag. Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU konkluderer med at halvparten av dem blir avhengige av langvarige offentlige ytelser, som dagpenger og sosial stønad.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Epidemiology and Community Health, skriver Aftenposten.

– Vi ventet ikke såpass slående tall. Disse funnene har negative konsekvenser ikke bare på individnivå, men for hele samfunnet. Kommer man utenfor arbeidslivet over lengre tid, slik som ved et halvt års fravær, er det større tilbøyelighet for å bli der, sier Karin De Ridder, som er en av forskerne bak prosjektet.

Les også: Skole vil overvåke snusere

Dropper ut på grunn av psykiske problemer

Psykiske problemer er den viktigste årsaken til at nesten hver femte elev i den videregående skole avbryter skolegangen, viser en studie fra Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU).

– Dette er overraskende høye tall, sier forsker Eifred Markussen ved NIFU. Han har sammen med Idun, n Seland gjennomført studien blant alle elever på alle trinn i den videregående skolen i Akershus sist skoleår. Hensikten var å finne ut mer om hvorfor nesten hver femte elev lar være å fullføre skolegangen.

Et viktig funn er at forhold utenfor skolen er en like viktig årsak til frafall som forhold internt på skolen, skriver Dagsavisen.

21 prosent av elevene svarer at de hopper av på grunn av psykiske eller psykososiale problemer. 17 prosent sier de mangler motivasjon. 12 prosent mener de valgte feil utdanningsprogram, og 8 prosent slutter på grunn av fysisk sykdom.

7 prosent oppgir vanskelige forhold hjemme som avgjørende og 4 prosent oppgir rusproblemer, graviditet eller barn som årsak til at det ikke er verdt å fullføre skolegangen.

Les også:

Jenter sier mer i fra, gutter begår flere selvmord

God søvn er like viktig som mat

Derfor prøver unge ta livet sitt

Les flere nyheter

Populært