Meny

Stoltenberg tror ikke på flukt fra Afghanistan

Statsminister Jens Stoltenberg møtte Frankrikes president François Hollande før åpningssesjonen i NATO-toppmøtet i Chicago søndag. Foto: Reuters / Yoan Valat / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Stoltenberg frykter ikke en dominoeffekt av land som vil ut av Afghanistan, selv etter at Frankrike overrasket alle med et løfte om å trekke franske tropper ut to år før NATOs frist i 2014.

Søndagens samtaler og møter på NATO-toppmøtet i Chicago har så langt handlet om exit-strategien fra Afghanistan, som etter over ti år med til tider blodig konflikt nå nærmer seg slutten.

– Jeg tror vi skal greie å unngå dette. Blant annet fordi uttalelsene er noe mer nyanserte enn mange tror. Det er snakk om franske kampstyrker og ikke alle franske soldater i Afghanistan. Så lenge vi klarer å ha en ryddig dialog, skal det gå bra sier statsminister Jens Stoltenberg.

Les også: - Ingen flere Afghanistan-engasjement

Frankrikes nye president, François Hollande, overrasket nylig med en lovnad om at franske kampstyrker skal trekkes ut to år før tiden, noe som har fått mange til å bli urolige for et rush av land som ønsker det samme.

– Det er selvsagt en krevende operasjon å få så store styrker ut av landet på kort tid, så det er viktig at vi planlegger dette nøye. Men, jeg tror vi skal få en ryddig og ordnet tilbaketrekning fra Afghanistan, tilføyer statsminister Stoltenberg.

Diplomati i krokene

Generalsekretær i alliansen, Anders Fogh Rasmussen, understreker at NATO ikke har hastverk med tilbaketrekningen.

– Planen er at styrkene i all hovedsak skal være ute av landet innen utgangen av 2014, og det står vi fast på. Vår timeplan er ikke endret, sa han under en pressekonferanse mellom møtene søndag.

At Frankrikes ferske president har gått offensivt ut i favør av tidligere tilbaketrekning får mange til å rynke på nesen innad i NATO. Nå jobbes det ifølge amerikanske medier intenst i korridorene for å få til en løsning der de franske styrkene kan overta en ikke-stridende rolle i landet fremfor å hente styrkene ut.

Brutte forsyningslinjer

Afghanistan-debatten på toppmøtet overskygges også av at USA og Pakistan ikke har klart å komme til enighet om å gjenåpne forsyningslinjene i fjellpassene mellom Afghanistan og Pakistan.

Forsyningslinjene har vært stengt siden november, etter et feilslått NATO-angrep som drepte 24 pakistanske soldater.

Pakistans president ble invitert til Chicago av president Barack Obama, men de to har ikke møttes direkte under toppmøtet, da amerikanerne ikke er villige til dette før en avtale om å gjenåpne grensene er på plass.

Terrortrusler og arrestasjoner

Onsdag ble tre menn arrestert, mistenkt for å ha planlagt å angripe president Barack Obamas valgkamphovedkvarter i Chicago samt kaste brannbomber mot mot politiet under anti-NATO demonstrasjonene.

Søndag er ytterligere to menn pågrepet og mistenkt for terrorplanlegging. De to skal tilhøre samme gruppering som de tre andre mennene. Flere er derimot kritiske til at de fem nå kanskje blir siktet for terrorplanlegging, og Associated Press siterer kilder som mener politiet bevisst overdriver for å skape frykt blant demonstrantene.

– Det stemmer ikke, arrestasjonene ble gjort for å stoppe en umiddelbar trussel. Verken mer eller mindre, uttalte politiinspektør Garry McCarthy.

Rundt 20.000 mennesker er ventet å delta i søndagens demonstrasjoner, som startet allerede i 19-tiden norsk tid og har fortsatt uavbrutt i sentrum av Chicago. Foreløpig har det gått rolig for seg, men ytterliggående grupperinger har varslet at de er villige til konfrontasjoner med politiet, som er tungt til stede over hele byen under toppmøtet.

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært