Meny

Gamle bygg og kulturarv ødelagt i jordskjelv

Skader etter skjelvet i Modena 20. mai. Foto: Scanpix/EPA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da panikken hadde lagt seg etter jordskjelvet som rammet Nord-Italia, begynte folk i området å ta inn over seg omfanget av skadene. Samtidig kom det etterskjelv.

Tusenvis av innbyggere i flere byer nord i Italia var sterkt preget av jordskjelvet som rammet natt til søndag.

– Jeg følte at huset danset rundt. Det var kaos. Vi løp i alle retninger, forteller 68 år gamle Claudio Bignami om nattens drama.

Seks personer mistet livet som følge av jordskjelvet, og i tillegg er minst 50 skadd, de fleste av dem lettere. Fire av de omkomne jobbet nattevakt på forskjellige fabrikker i området da de ble rammet av skjelvet.

Flere mennesker ble også innesperret i sammenraste bygninger.

Les også: Minst tre omkom i jordskjelv i Nord-Italia

Kulturarv

Mens mange moderne bygg og hjem var uberørt, gikk det ikke like bra for eldre bygg, kirker og klokketårn. Noen raste sammen, andre fikk stygge skader. Sentrum av Ferrara, som står på UNESCOs verdensarvliste, ble hardest rammet.

Også en gammel 1300-tallsfestning ble rammet i San Felice Sul Panaro.

– Vi har i praksis mistet hele vår kunstneriske arv, sier Alberto Silvestri, ordfører i byen.

I Sant'Agostino skal en kirkeklokke ha løsnet fra tårnet.

Skade på klokketårnet i Finale Emilia, Modena 20. mai. Foto: Scanpix/EPA. Skade på klokketårnet i Finale Emilia, Modena 20. mai. Foto: Scanpix/EPA.

– Ifølge de første meldingene er skaden på kulturarv betydelig, sa det italienske kulturdepartementet søndag formiddag.

I tillegg førte etterskjelv til ytterligere skader på bygninger som allerede hadde fått hard medfart i det første skjelvet.

Ruiner

Et lokalt kapell i San Carlo, som akkurat var blitt gjenåpnet etter åtte års restaurering, ligger i ruiner etter skjelvet, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Vi kommer aldri til å klare å bygge det opp igjen, sukker Flaudio Fabbri, en arkitekt fra Modena som hadde jobbet med restaureringen.

– Vi hadde til og med en internettkampanje for å få inn penger til å gjenopprette terrakottagulvet. Mange lokale innbyggere bidro, forteller arkitekten videre.

Fra den lille byen Sermide, mellom Bologna og Verona, kom det meldinger om at et tak hadde rast sammen. Folk på stedet hørte en kvinne rope om hjelp inne fra den ødelagte bygningen.

Også i området ved byen Bondeno skal folk ha blitt innesperret. Midt i all tragedien var det også enkelte lysglimt å se søndag. En fem år gammel jente ble gravd fram i live fra sitt sammenraste hjem i nærheten av Finale Emilia.

Etterskjelv

Skjelvet, som varte i rundt 20 sekunder, hadde en styrke på 5,9 og ble utløst forholdsvis nær jordoverflaten, ifølge US Geological Survey. Episenteret lå 35 kilometer nordvest for Bologna. Senere oppsto det flere etterskjelv.

Tidligere på natten rystet et jordskjelv på 4,1 Lombardia-regionen rundt Milano, ifølge AFP. Modena, Mantova, Ferrara og Rovigo er byene som ble hardest rammet, og de fleste av de 50 skadde befant seg i området rundt Modena.

Rådhuset i Sant'Agostino etter skjelvet. Foto: Scanpix/EPA. Rådhuset i Sant'Agostino etter skjelvet. Foto: Scanpix/EPA.

Om lag 3.000 personer ble evakuert fra sine hjem i Emilia-Romagna-regionen, opplyser sivilforsvaret. Flesteparten av de evakuerte bor i Modena-området, mens også 500 personer i Ferra-området ble bedt om å forlate sine hjem.

Flyktet ut

I Bologna, som er kjent for å huse Europas eldste universitet, vekket rystelsene folk rett etter klokken 4. Bilalarmer ble utløst, og folk gikk ut på balkongene sine eller flyktet ut i gatene for å se hva som hadde skjedd. Alarmsentralen ble nedringt.

Helsepersonell ved flere sykehus valgte å evakuere pasienter i tilfelle også disse bygningene skulle rase sammen.

Forrige gang et stort jordskjelv rammet Italia, var i 2009, da nesten 300 mennesker omkom i byen L'Aquila i den sentrale delen av landet.

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært