Meny

Fortsatt ubesvarte spørsmål i Lockerbie-saken

Arkivfoto av libyske Abdel Basset al-Megrahi under en ankehøring i Nederland. Foto: Scanpix/Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den libyske agenten Abdel Basset al-Megrahi er den eneste som er dømt for Lockerbie-bomben. Nå er han død, men det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål om terrordåden.

Megrahi døde i sitt hjem i Tripoli søndag etter en lang kamp mot kreft, 60 år gammel.

I 2001 ble han dømt for å ha stått bak bombingen av en jumbojet over den skotske byen Lockerbie i 1988. Alle de 259 personene som var om bord, ble drept. Også elleve personer på bakken led samme skjebne da de ble truffet av restene av Pan Am-flyet som falt ned over Lockerbie.


Les også: - Lockerbie-bomberen ligger for døden

Til tross for at Megrahi ble dømt til fengsel på livstid, ble han satt fri av skotske myndigheter i 2009 fordi legene sa han led av uhelbredelig prostatakreft og var dødssyk. Han ble tatt imot som helt da han kom hjem til Libya.

– Uskyldig

Det var rester av klær som bomben var pakket inn i, som ledet etterforskerne til Megrahi, men libyeren har hele tiden bedyret sin uskyld.


En annen libysk agent, al-Amin Khalifa Fhimah, ble frikjent av den skotske domstolen.

Megrahis bror, Abdulhakim, har tidligere sagt at Megrahi ble utnyttet av regimet til Muammar Gaddafi, som ga ham all skyld for terrorangrepet.


Selv påsto Megrahi at han ville komme med nye opplysninger om saken, men det har ikke skjedd.


Noen av de etterlatte etter Lockerbie-bomben tror heller ikke at Megrahi var den egentlige gjerningsmannen.


– Jeg har i flere år vært overbevist om at denne mannen ikke hadde noe med min datters død å gjøre, sier Jim Swire, som mistet datteren Flora. Han håper jakten på de egentlige gjerningsmennene kan få mer oppmerksomhet.

Minnes ofrene

Løslatelsen av Megrahi i var omstridt i Storbritannia, særlig fordi han levde såpass lenge etter at han ble satt fri.


– Jeg har alltid ment at han aldri skulle blitt satt fri, sa den britiske statsministeren David Cameron da han ble fortalt om dødsfallet søndag.


– I dag bør vi minnes de 270 menneskene som mistet livet i det som var en redselsfull terrorhandling. Våre tanker bør være hos dem og deres familier, med de lidelsene de har gjennomgått, sa han videre.


Den skotske førsteministeren Alex Salmond uttalte seg på samme vis og la til at etterforskningen av Lockerbie-angrepet fortsatt pågår.


Overgangsrådet i Libya (NTC) sier at libyske myndigheter vil fortsette sin gransking av angrepet.


– Vi ville ha likt å avdekke mer av sannheten, men hans dødsfall vil ikke lukke Lockerbie-mappen, sier NTC-talsmann Mohamed al-Harizy.

Les flere nyheter

http://www.abcnyheter.no/nyheter/110829/cnn-lockerbie-bomberen-ligger-doden

Populært