Tooji kritiserte regimet i Iran

Foran et applauderende pressekorps kritiserte det norske MGP-håpet Tooji regimet i Iran. Han understreket også viktigheten av ytringsfrihet, likhet og demokrati i alle land. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Foran et applauderende pressekorps kritiserte det norske MGP-håpet Tooji regimet i Iran. Han understreket også viktigheten av ytringsfrihet, likhet og demokrati i alle land. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

- Folk blir drept daglig i Iran fordi de kjemper for ytringsfrihet og demokrati, sa Tooji foran et hundretalls journalister, blant annet fra Iran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAKU (ABC Nyheter): - Nå som jeg har en stemme vil det være hyklersk av meg om jeg ikke bruker muligheten til å sette fokus på situasjonen i Iran, sa MGP-Tooji på søndagens pressekonferanse.

Foran et hundretalls journalister, blant annet fra iransk TV, sa det norske MGP-håpet at det var emosjonelt å være i Aserbajdsjan, så nært landet han og familien forlot da han var ett år.

Les også: Hackere angrep MGP-nettsider i protest mot homofile

- Jeg har ikke vært i Iran på 10 år av politiske grunner, fortsatte Tooji - og viste fram et grønt armbånd på høyre arm med påskriften "Free Iran".

Grønn bevegelse

Irans grønne bevegelse henspeiler på en rekke episoder etter presidentvalget i Iran i 2009, der opposisjonen tok til gatene og krevde president Ahmadinejads avgang.

Les også: - Derfor vil jeg ikke stemme i dag

Grønnfargen var opprinnelig symbolet til opposisjones presidentkandidat Mir Hossein Mousavi, men etter valget ble det et symbol for fellesskap og ønsket om forandring.

- Mine foreldre forlot alt de eide og var glad i Iran for at vi barna skulle kunne vokse opp i et land med gode verdier og rettigheter. Derfor ville det vært hyklersk om jeg ikke støtter den grønne bevegelsen.

- Hvert eneste land, uansett hvilket, bør ha demokrati, ytringsfrihet og likhet for alle. Ingen land er hele uten disse verdiene, sa Tooji og høstet spontan applaus blant de fremmøtte journalistene.

Dårlige kår i Aserbajdsjan også

Demokrati og ytringsfrihet har dårlige kår også i årets vertsland for Eurovision Song Contest, Aserbajdsjan. Ytringsfriheten krenkes gjennom blant annet gjennom vold, arrestasjoner og trakasseringer.

Les også: - Bruker åtte milliarder på Eurovision

På pressefrihetsoversikten til Reportere uten grenser rangeres Aserbajdsjan i dag som nummer 162 av 179 land.

Våre artikler om Melodi Grand Prix

Les flere nyheter her

Personvernpolicy