Mesterligafinalen:Chelsea vant etter straffedrama

Chelseas Drogba og Mikel i været. De dro i land seieren. Foto: NTB scanpix/Reuters.

Etter spillermessig overtak til Bayern München sto det 1-1 mellom finalistene. Ekstraomgangene ga ikke noe resultat. I straffekonkurransen var Chelsea kaldest.

München (NTB): Mot alle odds og fullstendig mot spillets gang sjokkerte Chelsea med å vinne mesterligafinalen 4-3 i et straffesparkdrama mot storfavoritt Bayern München lørdag.

Bayern München eide kampen på eget hjemmegress, ledet to minutter før slutt og brente straffespark i ekstraomgangene. Men Chelseas forsvarsverk sto imot alt tyskerne hadde å komme med, og London-klubben fikk omsider revansj for det bitre straffesparktapet mot Manchester United i 2008-finalen.

Dermed ble Chelsea vinner av den gjeveste europacupen første gang noensinne.

Thomas Müller så ut til å ha servert favorittseieren på sølvfat for Bayern München sju minutter før full tid, men Didier Drogba utlignet mot spillets gang snaut seks minutter senere.

I ekstraomgangene startet samme Drogba med å felle Franck Ribéry på klønet vis innenfor straffefeltet, men vanligvis målsikre Arjen Robben sviktet da det gjaldt som mest og gjorde Chelsea-keeper Petr Cech til matchvinner første gang lørdag.

Så reddet tsjekkeren Ivica Olics straffespark før han fikk hjelp av stolpen da Bastian Schweinsteiger ble Bayern-syndebukk etter at tyskerne hadde seieren i sin hule hånd for tredje gang samme kveld.

Bayern-keeper Manuel Neuer sto arbeidsledig i 120 minutter før han reddet Juan Matas forsøk i straffesparkkonkurransen.

Da dramaet skulle endelig avgjøres, skjedde det i duell mellom Drogba og Neuer. Iskaldt sendte ivorianeren ballen stolpe-inn til elleville jubelscener for de blå.

Dominans

Bayern-laget tok som ventet styringen fra start på hjemmearenaen, men greide ikke å sette Chelsea på alvorlige prøver før første omgang nærmet seg midtveis.

Arjen Robben fikk litt heldig med seg ballen gjennom første forsvarslinje for de blå, og skuddet ble så vidt avverget av en Petr Cech-fot før ballen slo på utsiden av krysstolpen.

Toppscorer Mario Gómez brente også en stor skuddsjanse, og det samme gjorde Thomas Müller på hel volley fra innenfor Chelseas straffefelt.

Britene forsvarte seg heroisk, men ikke nødvendigvis like intens som i semifinalen mot Barcelonas fyrverkeriangrep. Framover på banen var det minst like tynt som mot katalanerne.

Salomon Kalous skudd fra skrå vinkel 37 minutter ut i kampen var første og eneste reelle målsjanse for blåtrøyene før pause. Bayern-keeper Neuer reddet enkelt.

0-0 til pause skjedde for fjerde gang i en mesterligafinale.

Chelsea fortsatte sin tålmodighetsprøve og lyktes med det i enda større grad etter pause. Tyskerne stanget mot en ugjennomtrengelig forsvarsmur og greide ikke å komme til en ordentlig målsjanse.

Fikk lønn

Britene kom stadig mer med i kampen utover i omgangen. Men akkurat da London-laget så ut til å lykkes med sin defensive taktikk, fikk Bayern München lønn for strevet.

Müller fikk stå helt uoppdekket på bakerste stolpe da Franck Ribéry slo inn, og tyskeren stanget ballen i bakken, tverrligger og inn mellom hendene til Chelsea-keeper Petr Cech.

Lykken varte i snaut seks minutter.

På Chelseas første hjørnespark for kvelden la Juan Mata ballen på Drogbas pannebrask, og ivorianeren plasserte ballen like under tverrliggeren og i nettet.

Chelsea-triumfen betyr at London-rival Tottenham er ute av mesterligaen neste sesong. Fjerdeplass i engelsk eliteserie ville normalt ha gitt en plass, men Chelsea (6.-plass i serien) får i stedet plassen som regjerende mester.

Chelsea er eneste London-klubb med seier i europacupen noensinne. Tidligere har hovedstedene Madrid, Amsterdam, Lisboa, Bucuresti og Beograd fått fram europacupvinnerlag.