Meny

Norske barn er sunne og spreke

Norske barn er sunne og spreke

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske barn mellom 10 og 12 år er blant de sunneste i Europa, ifølge ny forskning.

Resultatene fra det EU-finansierte forskningsprosjektet ENERGY, der Norge er med ved Universitetet i Agder (UiA) og Universitetet i Oslo, viser at de norske barna er blant de sprekeste, minst overvektige og sunneste i denne aldersgruppen i Europa.

I prosjektet er totalt 7.200 barn i alderen 10– 12 år fra sju land målt og veid og spurt om enkelte av sine livsstilsvaner, skriver nettstedet forskning.no.

– 15 prosent av de norske barna var overvektige. Dette er et høyere tall enn ønskelig, men det er betydelig lavere enn flere av de andre landene i studien, forteller professor Elling Bere ved UiA.

Les også: Denne testen kan redde livet ditt

Norge, Belgia, Hellas, Ungarn, Nederland, Slovenia og Spania har vært med i undersøkelsen. I Slovenia, Spania og Ungarn var mellom 25 og 30 prosent av barna i undersøkelsen overvektige, mens over 40 prosent av barna i Hellas er overvektige.

– Belgia og Nederland er mer på linje med Norge, så det er en slags nord-sør forskjell, sier universitetslektor Frøydis Nordgård Vik ved Fakultet for helse- og idrettsfag ved UiA, skriver NRK.

Forskerne er ikke sikre på hvorfor det er slike forskjeller, men noe av forklaringen kan ligge i at Norge har fokusert på sunn ernæring og aktivitet, sier forskerne ved UiA til nettstedet.

Les flere nyheter

Populært