Meny

Sviktende potens:

Potenssvikt kan være varsel om alvorlig sykdom også

Potenssvikt kan være tegn på hjerte- og karsykdom også. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Impotens og ereksjonssvikt er ingenting å kimse av. Problemene kan nemlig også være et tidlig tegn på alvorlig sykdom.

Når du bikker 40, er kroppen i fullt forfall, og også ereksjonssvikt og impotens blir mer vanlige problemer.

Det er imidlertid ingen grunn til å slå seg til ro med at du ikke lenger kan være seksuelt aktiv, for som oftest vil en legesjekk raskt får klarhet i hva som er problemet.

Tegn på hjertesykdom

Og det er ikke bare for seksuallivets del du bør ta en tur til legen når junior svikter. Merker du at også morgenereksjonen forsvinner, kan dette være et sentralt og tidlig tegn på at noe er alvorlig galt.

- En tilkommet ereksjonssvikt, uten annen forklaring, er et viktig tegn på at du kan ha et hjerte- og karproblem, sier urolog Raymond Mortensen ved Urologi Nord.

Ikke bare sosialt

Et hjerte- og karproblem vil nemlig ofte først tetne til de små blodkarene i penis, og dette fører igjen til ereksjonssvikt.

- Ereksjonsproblemer er derfor ikke bare et sosialt problem, men kan også være et tegn på alvorlig sykdom, sier han. Også personer som får diabetes kan oppleve at de sliter med å få ereksjon.

For lite testosteron

Men impotens eller ereksjonssvikt trenger ikke å bety at du er hjertesyk.

Du kan også være en av omtrent ti prosent som etter 40-årsalderen får for lite mannlige hormoner. Dette vil ofte påvirke både lyst og evne, og ifølge Mortensen gjelder dette ofte de samme mennene som får mye bukfedme rundt denne alderen.

Opp fra sofaen

- En blodprøve vil kunne vise om du har en slik metabolsk syndrom. I så fall vil en forbedret livsstil kunne hjelpe på situasjonen. Mer fysisk aktivitet er gjerne aller første tiltak dersom man ønsker å forbedre potensen, for sofasitteren har helt klart større sjanse for å bli impotent enn idrettsmannen, sier Mortensen.

Tilskudd

Skulle problemene ligge i testosteronnivået, er det mulig å få tilskudd som kan løse problemet.

- Det finnes tabletter, men disse er ofte ikke så veldig godt egnet. Ofte får pasienten bedre virkning av sprøyte eller en gele som smøres på huden. Det finnes også tabletter som påvirker hypofysen til å lage mer testosteron. Disse er det beste alternativet til menn som ønsker seg flere barn, sier spesialist i generell kirurgi og urologi Knut Henning Klem.

Legens råd når potensen svikter:

- Spis sunnere og vær mer fysisk aktiv

- Kutt ut røyen

- Oppsøk lege for å finne eventuelle fysiske årsaker

- Husk at partneren ikke har noe å si. Det har derfor ikke noe for seg å skifte partner hvis dere ellers har et godt forhold

Kilde: Urolog Raymond Mortensen

Lite lyst?

- Som oftest vil man gradvis merke at morgenereksjonen blir dårligere, men det finnes også andre tegn på at potensen svikter. Er det testosteronnivået som er for lavt, vil mange merke at de får lystproblemer, og for tidlig sædutløsning kan også være et forvarsel om at et ereksjonsproblem er under utvikling, og, sier Klem.

Se også: Slik oppdager du prostatakreft

Fortsatt tabubelagt

Impotens er fortsatt ganske tabubelagt, og Klem forteller at han flere ganger har fått pasienter henvist gjennom konas gynekolog.

Men det er ingen grunn til å lide i stillhet, for så sant det er en fysiologisk årsak til ereksjonssvikten er det mulig å få effektiv og rask hjelp.

Se også: Diffuse plager kan være hjertesykdom

- I dag finnes det gode hjelpemidler, sier Mortensen. Og det gjelder også deg som sliter av andre grunner enn for lavt testosteronnivå.

Les mer om helse i ABC Nyheter.

Les andre nyheter her.

Populært