Meny

Her er låtene Tooji må slå

Tooji og Norge skal ut i den andre semifinalen torsdag den 24. mai og belønnes med en respektabel firer på terningen i en konkurranse som kan bli hard. Foto: Andres Putting (EBU).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske bestemødre, israelsk 70-tallsretro og selveste Engelbert Humperdinck fra Storbritannia. Og Norges Tooji er en outsider som kan gjøre det godt.

BAKU (ABC Nyheter): I dag er det nøyaktig en uke til den store finalen i Eurovision Song Contest i den aserbajdsjanske hovedstaden Baku. Tilsammen 43 land skal kjempe om europeiske tv-seeres gunst i et håp om å gå helt til topps i Baku Crystal Hall lørdag 26. mai.

For å komme dit må de fleste landene først kvalifisere seg gjennom en semifinale tirsdag 22. mai og torsdag 24. mai. Tooji og Norge starter som nummer 16 i torsdagens semifinale og bør ligge godt an til å komme videre til finalen.

ABC Nyheter har hørt gjennom alle bidragene og rullet terning fra 1 til 6.

Her er vår bedømmelse.


Første semifinale tirsdag 22. mai:

1) MONTENEGRO: Rambo Amadeus - Euro Neuro

Masete forsøk på å være fra morsom fra mannen med det schizofrene navnet Rambo Amadeus. Arrangementet har små drypp av noe fengende, men helheten blir repeterende, nevrotisk og umorsomt. En låt som er umulig å plystre.

2) ISLAND: Greta Salóme & Jónsi - Never Forget
Det er som om Evanescence skulle ha fremført en moderne versjon av Simon og Garfunkel-klassikeren Scarborough Fair. Resultatet er slett ikke verst. Det er faktisk melodiøst, harmonisk, mystisk, pompøst – og med alt som trengs for å gå til topps, for fem år siden.

3) HELLAS: Eleftheria Eleftheriou - Aphrodisiac

Deilig gresk rytme ødelegges av en stemme som ikke er menneskelig. Masse hud og kropp til tross, dette kan neppe fungere live (så skru for all del av lyden om du bare vil se på en lekker dame).


4) LATVIA: Anmary - Beautiful Song
Småsøt meta-sang om MGP. Like utfordrende og farlig som fløyelsgrøt, men et melodiøst refreng og fint arrangement trekker låten opp til over middels. Den har en eller annen sjarmerende godhet i seg som appellerer og gjør karakteren til høyere enn den kanskje fortjener.

5) ALBANIA: Rona Nishliu - Suus
Hjerte, smerte og inderlighet som en full italiener. Den syngende ambulansen Rona Nishliu prøver å sette verdensrekord i skriking. Hun klarer det nesten.

6) ROMANIA: Mandinga - Zaleilah

Heisann! Dette er en hoppete gladlåt med stort sommerhitpotensiale. Romania har årets mest fengende refreng med både trekkspill og sekkepiper. De raske partiene er riktignok bedre enn de rolige, men alt i alt veldig morsom og catchy. Fireren er sterk.

7) SVEITS: Sinplus - Unbreakable

Ta en låt, polér den ned til alt av kant og nerve er borte og låten glir rett gjennom vindtunnelen: Vips har du årets sveitsiske bidrag. Lettforglemmelig og selvhøytidelig, rett inn og rett ut.

8) BELGIA: Iris - Would You

Helt grei og kjedelig hjerte-smerte-ballade som ikke klarer å berøre eller gripe. Det mest fascinerende med opptredenen er at det ser ut som om sangerinnen holder på å føde en ball. Framførelsen har særdeles stort forbedringspotensiale.

9) FINLAND: Pernilla Karlsson - När jag blundar

Fin og smakfull ballade på svenskfinsk som smyger seg inn i øregangene og kjærtegner deg inntil den plutselig treffer gjespenerven og du begynner å lure på om du trenger å handle inn ost eller melk og går ut i kjøleskapet for å sjekke. "När jag blundar" mangler liksom litt og ligger for mye nedpå.

10) ISRAEL: Izabo - Time

Herlig gladlåt av den nostalgiske 70-tallssorten. Humørbombe med catchy israelsk refreng og en Suede-aktig vokalist. Trolig en elske- eller hatelåt. Men her er det elsk i massevis.

11) SAN MARINO: Valentina Monetta - The Social Network Song

Er dette fleip ... eller fakta? Grøss og gru. Dette er låten som startet som en usjarmerende flørt med Facebook, men som nå er mer generell og legger seg ned på rygg for internett og sosiale medier. Tror du at minus og minus blir pluss? Tro om igjen.

12) KYPROS: Ivi Adamou - La La Love

Lalala-sang helt midt på treet. Passe fengende russepop uten å imponere. Atten år gamle Ivi Adamou har muligens en bra stemme, men i studioversjonen er det bare maskin.


13) DANMARK: Soluna Samay - Should've Known Better

Catchy gladpop med country-arrangement fint fremført av Soluna Samay. Beste fra Danmark på flere år, kan gjøre det veldig bra. Fireren er sterk.


14) RUSSLAND: Buranovskiye Babushki - Party For Everybody

Ikke kan de synge. Og ikke kan de danse. Ikke vil du noen gang høre på låten i bil eller på joggetur. Og ikke ser det ut som om de vet hva de gjør på scenen. Men det de russiske bestemødrene har er massevis av sjarm og glede. Dette er det eneste bidraget hvor artist kan glemme tekst og dansetrinn og likevel få ekstra poeng.

15) UNGARN: Compact Disco - Sound Of Our Hearts

Ok produsert industripop fra Ungarn. Uinspirert vokal som vasser i sirup trekker ned. Mørkt og deilig arangement i beste Depeche Mode-stil trekker opp. Sterk treer.

16) ØSTERRIKE Trackshittaz - Woki mit deim Popo

Masete überkul rap hvor refrenget minner om publikum på gameshow. Det beste som kan sies om bidraget er at det i hvert fall ikke luller deg i søvn.

17) MOLDOVA: Pasha Parfeny - Lautar

Småfengende festlåt med Balkan-sound. Deilig komp og fine tradisjonelle detaljer hever låten til over middels. Arrangementet er imidlertid sterkere enn hovedmelodien.

18) IRLAND: Jedward - Waterline

De to tvillingene i Jedward prøver seg igjen etter fjorårets heldige åttendeplass. Hvorfor? Grusomt og anmasende. Om du lukker øynene igjen, høres det bare ut som hodepine.


Les også: Hackere angrep MGP-nettsider i protest mot homofile


Andre semifinale torsdag 24. mai:


1) SERBIA: Zeljko Joksimovic - Nije ljubav stvar

Sympatisk og inderlig ballade med fine detaljer. Tar seg godt opp og vokser enda mer for hvert gjennomlytt. Sjekk også ut den gripende musikkvideoen.

2) MAKEDONIA: Kaliopi - Crno i belo

Intetsigende rockeballade som er rett inn og rett ut. Her er det bare å tisse i vei, du går ikke glipp av mye. Oppfordringen om å tisse kommer først og fremst til TV-seerne.

3) NEDERLAND: Joan Franka - You and Me

Småsøt singer-songwriterlåt fra nederlandske Joan Franka. Enkelt, greit og ufarlig, og periodevis fengende og nynnbart. Dessverre for 22-årige Joan sitter du bare og tenker på hvorfor hun går rundt med en kalkun på hodet.

4) MALTA: Kurt Calleja - This is the night

Så selvhøytidelig og banalt at det bare blir dumt. Ikke la deg lure av en grei vokal og et kjekt utseende, dette er virkelig ikke bra.


5) HVITERUSSLAND: Litesound - We Are The Heroes

Masete og intetsigende låt av typen det går tolv eller tretten av på dusinet. Om du skal ha en sang om å vinne og havne til topps har du den langt bedre «We are the champions».

6) PORTUGAL: Filipa Sousa - Vida Minha

Til tross for noen fine elementer hist og pist har Portugal bommet med minst 20 år med denne rotete balladen. Jevnt over et langt og uinspirert gjesp.

7) UKRAINA: Gaitana - Be My Guest

Dette høres mest av alt ut som den offisielle låten til fotball-EM. Til og med de beryktede sørafrikanske vuvuzelaene kan høres i det fjerne i denne repeterende refrenglåten. Energi og trøkk hever den likevel opp til middels.

8) BULGARIA: Sofi Marinova - Love Unlimited
Anmasende og moderne om ufrivillig graviditet (skal man tro videoen). Dessverre er det ikke nok til å holde på interessen, og stemme og låt blir til slutt bare irriterende.

9) SLOVENIA: Eva Boto - Verjamem
Et nokså mislykket forsøk på å lage en mektig og gripende powerballade. Ender opp som et fly som forsøker å gasse på uten å klare å lette. Toeren er i det minste sterk, så da er det ikke helt havari.

10) KROATIA: Nina Badrić - Nebo
Nok et sympatisk og kjedelig bidrag om noe inderlig. Jeg tar vel ikke helt feil om det handler om ulykkelig kjærlighet igjen. Når låten er over glemmes den for aldri å komme tilbake.

11) SVERIGE: Loreen - Euphoria

Joda, Loreen kan både synge og opptre. Og joda, låten Euphoria har elementer som fenger. Men alt i alt er dette både repeterende, gjennomsnittlig og for like noe du tror du hørte for flere år siden.

12) GEORGIA: Anri Jokhadze - I'm a Joker
Kort oppsummering: Sekundene med instrumental trekker opp. Vokal og hovedmelodi trekker kraftig ned. Dette blir bare fattigmannsversjonen av Tom Jones. Skuffende fra et land som kan så mye bedre.

13) TYRKIA: Can Bonomo - Love Me Back

Sjarmerende garasjepop med balkansound og god stemning. Morsomt og lite høytidelig. Det er ingen vinner, men absolutt blant de bedre. Stor variasjon og lite repeterende. Karakteren er sterk.

14) ESTLAND: Ott Lepland - Kuula
Sympatisk, lavmælt og stillestående. Fint fiolinarrangement på slutten og ellers rent og pent. Likevel litt for anonymt til å hevde seg.

15) SLOVAKIA: Max Jason Mai - Don't Close Your Eyes
Årets hardeste låt, skiller seg dermed godt ut. Det betyr ikke at det imponerer eller at du vil store til nærmeste itunes for å laste ned singelen.

16) NORGE: Tooji - Stay
Stilig midtøstenaktig komp, catchy og med trøkk trekker opp. Får også pluss for å ha progresjon og mange fengende detaljer. Tekst som «Fire In My Soul» og «Move And Work Your Body» trekker ned. Dyktige Tooji gir alt på scenen, men må bare sørge for å treffe de aller første tonene, så kan det gå så bra som bare det! Låten skiller seg i hvert fall ut.

17) BOSNIA-HERCEGOVINA: Maya Sar - Korake Ti Znam
Inderlig nattønskeballade der Ine vil sende en hilsen til sin kjære Joakim som til vanlig bor på Hemnesberget, men som for tiden holder på med noe på Østlandet. «Hærregud kor æ savne dæ». Årets bosniske bidrag har alle ingredienser for å lage søtsuppe. Velbekomme.

18 LITAUEN: Donny Montell - Love Is Blind
Utrolig intetsigende og patetisk om kjærlighet som gjør blind. Første halvdel synges med bind for øynene (som selvsagt rives av på dramatisk måte). Den paniske diskoen i siste halvdel hadde vært mer interessant med munnbind. 1/6

Les også: - Bruker åtte milliarder på Eurovision

I finalen lørdag 26. mai:


1) STORBRITANNIA: Engelbert Humperdinck - Love Will Set You Free
Slett ikke verst fra mannen som har vært aktiv på musikkhimmelen i snart 50 år og som høres ut som en figur fra Harry Potter. Gripende og enkel ballade som bygger seg fint opp og som leveres med ærlighet og kraft.

9) FRANKRIKE: Anggun - Echo (You And I)
Friskt fransk pust som gir deg lyst til å plystre. Godt produsert, småcatchy og med fine detaljer - uten den store wow-faktoren.

10) ITALIA: Nina Zilli - L'Amore è Femmina
Nina Zilli fremstår som den sunne italienske kusinen til Amy Winehouse. Dette er deilig og suggererende og svært sterkt bidrag. Kunne vært enda bedre om den bare ble fremført på italiensk.

13) ASERBAJDSJAN: Sabina Babayeva - When the Music Dies
God stemme, lavmælt låt, fin aserbajdsjansk fløyte. Melodiøst og sterkt fra årets vertsland - uten å være vågal eller ta sjanser. Svak firer.

19) SPANIA: Pastora Soler - Quédate conmigo
Quédate conmigo er inne på noe, men klarer ikke helt oppfylle forventningene. God stemme til tross, låten blir for gammelmodig og dusinvareaktig.

20) TYSKLAND: Roman Lob - Standing Still
Helt midt på treet. Kul fyr, grei stemme, for dårlig låtmateriale. Kommer liksom aldri i gang før det plutselig er over. Vassing i sirup. Treeren er svak

Er du enig eller uenig i våre vurderinger? Skriv inn i kommentarfeltet under.

Les alt om Melodi Grand Prix her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært