Meny

– Torturert på tur med barnevernet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere barnehjemsbarn søker erstatning etter at de blant annet skal ha blitt forsøkt kvalt på brutale disiplineringsturer med barneværnet på 1990-tallet.

Flere barnehjemsbarn ble på 1990-tallet tatt med på turer ut i villmarka, der de skal ha blitt forsøkt kvalt, fikk lite mat og ble truet med at de aldri ville få komme tilbake, skrive VG.

De siste to årene har 21 tidligere barnehjemsbarn søkt erstatning etter disiplineringsturer av denne typen.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) bekrefter at dette var praksis.

– Det er klart at disse historiene gjør inntrykk på oss i dag. Dette dreier seg om nær fortid, og vi vet om en rekke saker fra 1990-tallet. Dette var kjent metodikk. Så ærlige må vi være, sier direktør Mari Trommald i Bufdir til avisen.

VG har også vært i kontakt med en tidligere marinejeger som drev et firma som spesialiserte seg på å ta med barnevernets «verstinger» på tur.

– Det var knallhardt og brutalt, men medisinering og polstring hadde vært verre. Turene ble brukt når ingenting annet fungerte, sier han.

Odd Arne Tjersland, professor i psykologi på Universitetet i Oslo, karakteriserer turene som torturmetoder.

– I mine øyne er dette torturmetoder anvendt i behandling som er helt forkastelig. Dette er rene avstraffelsesmetoder, sier han.

Bufdir frykter nå at det kan være flere saker ettersom de kjenner til at lignende metodikk har blitt brukt som avlastningstiltak for barn i fosterhjem, noe som er vanskeligere å fange opp. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært