SOS Rasisme prøvde å tømme kontoer

HAUGESUND: En låssmed bisto i februar politiets ransaking av SOS Rasismes lokaler i Haugesund, der de var på jakt etter dokumentasjon på medlemsjuks. Foto: Jan Kåre Ness (Scanpix)
HAUGESUND: En låssmed bisto i februar politiets ransaking av SOS Rasismes lokaler i Haugesund, der de var på jakt etter dokumentasjon på medlemsjuks. Foto: Jan Kåre Ness (Scanpix)

Da staten og andre støttegivere krevde tilbake støtte til organisasjonen SOS Rasisme skal ledelsen i organisasjonen ha prøvd å tømme kontoer for penger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor fikk den etter hvert så omstridte organisasjonen flere krav om å betale tilbake støtte. Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) fikk Namsmannen i Haugesund til å ta pant i tre av organisasjonens kontoer slik at de ble sperret og ikke kunne benyttes.

Da skal ledelsen i SOS Rasisme ha sendt ut en e-post der ledere og ansatte ble bedt om å tømme organisasjonens bankkontoer for penger, skriver Dagbladet.

Les også: Staten saksøker SOS Rasisme for 6,8 millioner

Kontanter

I en e-post avisen har fått tilgang til, sendt fra daglig leder Kjell Gunnar Larsens adresse, heter det blant annet at «Alle bankkonti må tømmes så raskt som mulig, det bør tas ut i kontanter, alt som står på kontoen. Et annet alternativ er å føre dette videre til andre bankkonti».

E-posten ble sendt ut kort tid etter at Barne- og likestillingsdepartementet krevde tilbake 6,8 millioner kroner på grunn av medlemsjuks. I e-posten ble også lokallag bedt om å sende pengene til en konto i Haugesund Sparebank. En lokallagsleder som vil være anonym, bekrefter overfor avisen at han ble bedt om å overføre penger.

Les også: SOS Rasisme tok pant i beslaglagte eiendommer

Avviser

SOS Rasisme avviser at de prøvde å tømme kontoer for penger og hevder det eneste de gjorde var å be lokallagene beskytte sine egne midler.

– Lokallagene er egne juridiske enheter og hefter ikke for krav som er rettet mot sentralleddet. Da vi så at Namsmannen i Haugesund aksepterte alle krav fra LNU uten å foreta en egen vurdering for å sjekke holdbarheten av disse, advarte vi våre lokallag om at LNU ville kunne komme til å forsøke å ta beslag også i disse kontoene, skriver organisasjonen i en pressemelding fredag.Staten og andre støttegivere krever totalt tilbake nesten 20 millioner kroner i utbetalt støtte fra SOS Rasisme. Organisasjonen er stengt ute fra støtteordninger etter å ha blitt dømt for medlemsjuks, men har så langt nektet å betale tilbake pengene.

Les også: Politiet ransaker SOS Rasismes lokale i Haugesund


Les flere nyheter her

Personvernpolicy