Håpet Breivik skulle ta sitt liv

En 22-årig jente vitnet i dag om hvordan hun unnslapp Anders Behring Breivik på Utøya (Foto:Scanpix).
En 22-årig jente vitnet i dag om hvordan hun unnslapp Anders Behring Breivik på Utøya (Foto:Scanpix).

Mens hun lot som om hun var død, hørte 22-åringen hvordan Anders Behring Breivik drepte 14 ungdommer ved pumpehuset. – Jeg lå og håpet han skulle skyte seg selv, sa hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hver gang man hører om massakrer, er det jo det man hører – at gjerningsmannen til slutt skyter seg selv, sa 22-åringen. Hun ble selv skutt, men overlevde, som flere av vitnene onsdag, ved å ligge som livløs og spille død.

– For hvert skudd, håpet jeg han satte det i seg selv. For hvert skudd håpet jeg det var over. Jeg var veldig redd hele tiden, sa hun.

22-åringen hadde klart å rømme kafébygget, og beskrev hvordan lårbeinet brakk der hun var truffet da hun prøvde å løpe videre fra skjulestedet og la seg ned på bakken, rundt 20 meter fra pumpehuset.

Vitnene onsdag beskrev hvordan ungdommene som oppholdt seg i spisesalen, på motsatt side i kafébygget fra teltplassen, uforvarende nærmest løp sin egen død i møte da de løp mot lillesalen i kafébygget for å se hva som skjedde. Sju ungdommer ble drept i dette rommet alene, som var det første Breivik kom inn i etter å ha gått delvis over teltplassen.

«Emosjonelt ustemt»

– Breivik kommer inn døra og begynner å skyte. Da blir det full panikk. Mange av oss trekker inn mot veggen og hjørnet i rommet. Han fortsetter å skyte inn blant menneskene som løp i alle retninger, sa en 18 år gammel gutt

Heller ikke dette vitnet ønsker navnet sitt gjengitt av mediene.

Han, kameraten Bendik Rosnæs Ellingsen (18) og flere andre, trengte seg sammen inn i et hjørne. Med døde venner delvis oppå seg ble han selv skutt minst to ganger. Han overlevde ved å ligge fullstendig stille, mens kameraten ble drept av flere skudd i kroppen og hodet.

– Det var så mange som ble skutt at det dannet seg nesten et basseng av blod, som jeg ble liggende oppi. Jeg frøs veldig, sa den 18 år gamle AUF-eren da han vitnet i Oslo tingrett onsdag formiddag.

På spørsmål om hvordan Breivik framsto da han skjøt rundt seg i kafébygget, svarte 18-åringen «det var åpenbart en person som var emosjonelt ustemt».

– Hah, jeg lurte Breivik

Glenn Martin Waldenstrøm (20) fikk blikkontakt med Breivik inne i lillesalen, og beskriver ham i dag som forvirret og oppstemt samtidig. Mens blikket til massemorderen flakket fra side til side, hadde han et stramt smil om munnen, ifølge Waldenstrøm.

Da han så Breivik heve pistolen, tok han tak i en venninne og rev henne med seg ned på gulvet for at de skulle unngå å bli truffet. Han husker lite før han selv ble truffet av et skudd som gikk inn gjennom nakken på venstre side og ut rett under det høyre øyet.

– Da jeg leste avhørene av Breivik, så jeg at han hadde sett en person som lå på gulvet og blødde kraftig fra halsen. Jeg tenkte at det måtte jo være meg og fikk en sånn seiersfølelse i kroppen. Jeg tenkte «hah, jeg lurte deg», sa Waldenstrøm.

I motsetning til enkelte andre vitner, hørte han verken lyder eller utsagn fra Breivik. Hans forklaring kan oppfattes som å stå i motstrid til den Ingvild Leren Stensrud (17) ga retten onsdag.

– Jeg hørte rop ute på teltplassen og tenkte at det måtte være noen som planla hvor de skulle løpe videre. Men da jeg i etterkant skjønte at det er bare var en person, tenkte jeg at det må ha vært kamprop, jubelrop, sa hun.

Les også:

– Tenkte: Haha, jeg lurte Breivik

Breivik smilte da vitne kalte ham landssviker

- Uverdig av Breiviks forsvarer

Smilte av teknisk svikt

Gråt for sin døde kamerat

Trodde det var en veldig dårlig øvelse

Reagerte sterkt på ti likposer

- Jeg husker alle skuddene

- Jeg hoppet over tre lik

Måtte forlate rettssalen

Fornærmede fra Utøya skal forklare seg i retten

- Drøyt av politiet

Alt om terrorrettssaken

Personvernpolicy