– Mladic angrep dem fordi de ikke var serbere

Den bosnisk-serbiske ledelsen innledet angrepene mot bosnjaker og kroater i 1992 «uten andre grunner enn at de ikke var etniske serbere», sier aktor i saken mot Ratko Mladic.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ved noen anledninger omfattet angrepene folkemord, tilføyde aktor Dermot Groome da rettssaken mot de bosniske serbernes militære leder Ratko Mladic åpnet ved FNs Jugoslavia-domstol i Haag onsdag.

Groome beskrev innledningsvis tre angrep mot bosnjaker (bosniske muslimer): henrettelsen av over 150 bosnjakiske menn i Vecici i 1992, Srebrenica-massakren i juli 1995 og granatangrepet mot Markale-markedet i sentrum av Sarajevo i 1995.

Ingen rimelig tvil

– Aktoratet vil legge fram bevis som ikke etterlater noen rimelig tvil om at Mladic sto bak hver av disse forbrytelsene, sa Groome, som understreket at krigen skjedde etter en plan utviklet i samarbeid med de bosniske serbernes politiske leder Radovan Karadzic og Serbias president Slobodan Milosevic.

Les også: Får Srebrenica-erstatning

Karadzic står for retten i Haag, mens Milosevic døde på cellen av hjertesvikt i mars 2006, kort tid før saken mot ham skulle avsluttes.

Srebrenica og Sarajevo

Mladic er blant annet tiltalt for å stå bak massakren i byen Srebrenica øst i Bosnia i 1995, der rundt 8.000 gutter og menn ble drept. De elleve punktene i tiltalen omfatter folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og andre krigsforbrytelser.

I tillegg til Srebrenica omfatter tiltalen også krigsforbrytelser under den tre og et halvt år lange beleiringen av Bosnias hovedstad Sarajevo. Rundt 11.000 mennesker ble drept i løpet av beleiringen. Tiltalen omfatter dessuten overgrep i interneringsleirer og fordrivelse av hundretusener av sivile.

Mladic var kledd i mørk grå dress med mørkt slips og klappet ironisk i hendene da dommerne kom inn i retten onsdag. Han tok av og til notater og virket som han lyttet oppmerksomt.

Les også: Mladic utvist fra retten

Vurderer utsettelse

Forsvarerne i saken har klaget over at de ikke hadde fått nok tid til å forberede seg og krevde utsettelse i et halvt år, men det er avvist. Tirsdag avviste presidenten for ICTY, Theodor Meron, et krav om at rettens formann, dommer Alfons Orie, måtte byttes ut fordi han skulle være inhabil.

Ved åpningen av saken onsdag sa imidlertid dommer Orie at de tre dommerne i saken igjen vurderer om rettssaken må utsettes. Grunnen er en «betydelig feil» fra aktoratet som kan berøre sakens gang.

Utenfor domstolen demonstrerte en gruppe på 25 kvinner fra Srebrenica.

Saken fortsetter torsdag 17. mai, men tar så en pause til 29. mai. Rettssaken kan komme til å vare i tre år.

Provoserte bosniske kvinner

Etter en pause i rettssaken ble Mladic irettesatt av dommeren for en episode som inntraff da pausen begynte.

Mladic fikk øyekontakt med bosniske kvinner på tilhørerbenken bak glassveggen som skiller tilhørerne fra selve rettslokalet. En opphisset dialog oppsto med flere gester fra kvinnene.

Mladic svarte kvinnene med å dra en finger over sin egen strupe, en åpenbar melding om hva han syntes de fortjente. Det fikk dommer Orie til å instruere Mladic om å slutte med «upassende kommunikasjon».

Les også:

FN-domstol: - Ingen tegn til at Mladic er dødssyk

Advokat: - Mladic har kreft

Mladic ville ikke høre tiltalen

Les flere nyheter

Personvernpolicy