– Tenkte: Haha, jeg lurte Breivik

Anders Behring Breivik i rettssal 250 onsdag under femte uke i rettssaken der han står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.  Foto: Stian Lysberg Solum (NTB Scanpix)
Anders Behring Breivik i rettssal 250 onsdag under femte uke i rettssaken der han står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB Scanpix)

– Jeg fikk en sånn seiersfølelse i kroppen og tenkte, haha, jeg lurte deg, sa 20 år gamle Glenn Martin Waldenstrøm om hva han hadde tenkt da han leste et av Breiviks avhør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20-åringen vitnet i terrorsaken onsdag. Hans bistandsadvokat ba Anders Behring Breivik om å forlate rettssalen slik at tiltalte hørte vitneprovet i en tilstøtende sal.

– Har du noe mer du vil si, spurte hans bistandsadvokat Elisabeth Hagen.

– Ja, da jeg satt på kontoret ditt og leste avhørene av Breivik, så leste jeg om at han hadde sagt at hadde sett en person ligge inne på kafégulvet som hadde blødd veldig kraftig i halsen. Jeg tenkte at det måtte jo være meg og jeg fikk en sånn seiersfølelse i kroppen og tenkte haha, jeg lurte deg. At jeg klarte å lure ham, sa Waldenstrøm.

Klarte ikke si telefonnummeret

Etter at 20-åringen var reddet i kafébygningen på Utøya, skulle han forsøke å si telefonnummeret sitt. Men han klarte det ikke, og måtte skrive nummeret i blod på gulvet.

– Jeg tenker at jeg må få sagt fra til de hjemme at jeg er skadd, men er i live. Så spør de meg om nummeret, men jeg orker ikke å si hele nummeret. Så spytter jeg blod og skriver nummeret hjem, i blod på gulvet, beskrev 20-åringen i rettssaken mot Anders Behring Breivik onsdag.

Han hadde da forklart hvordan han hadde overlevd inne i lillesalen i kafébygningen etter å ha blitt skutt i halsen. 20-åringen hadde få sikre observasjoner fra situasjonen i bygget.

– Jeg klarte ikke å ta det innover meg. Jeg var altfor opptatt av å holde meg selv i live, sa han.

Han registrerte heller ikke noe særlig smerter fra skuddsåret.

– Jeg stusset egentlig over det selv, hvorfor kjenner jeg ikke noe, beskrev han.

Han ble brakt i legehelikopter til Ullevål sykehus og operert umiddelbart.

– Jeg fikk høre jeg skulle ha narkose med en gang, men ba dem vente. Jeg kom på at jeg måtte identifisere meg, og sa at lommeboka mi lå i baklomma. Så ble jeg borte, sa han. Glenn Martin Waldenstrøm lå på sykehus til 20. august.

Les også:

Breivik smilte da vitne kalte ham landssviker

- Uverdig av Breiviks forsvarer

Smilte av teknisk svikt

Gråt for sin døde kamerat

Trodde det var en veldig dårlig øvelse

Reagerte sterkt på ti likposer

- Jeg husker alle skuddene

- Jeg hoppet over tre lik

Måtte forlate rettssalen

Fornærmede fra Utøya skal forklare seg i retten

- Drøyt av politiet

Alt om terrorrettssaken

Personvernpolicy