Breivik smilte da vitne kalte ham landssviker

Et av Utøya-vitnene onsdag fortalte at han tenkte at angrepet var fra en høyreekstrem fordi «alle landssvikere fra før krigen og fram til i dag har vært høyreekstreme.» Det fikk gjerningsmannen til å smile.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

18-åringen fra Moss var en av fire som overlevde å bli skutt i lillesalen i kafébygget. Før Breivik kom inn i bygget, snakket han med kameraten Bendik Rosnæs Ellingsen, som kjapt skjønte at angrepet var politisk motivert mot AUF.

Ellingsen ble drept rett ved siden av 18-åringen. Etter at Breivik hadde gått ut av rommet, tenkte han ganske raskt at «det måtte være noe høyreekstremt,» forklarte han i retten onsdag.

– Alle landssvikere fra før krigen og fram til i dag har jo vært høyreekstreme, sa vitnet, som med det framkalte et tydelig smil hos den diametralt motsatt innstilte Anders Behring Breivik.

Vitnet forklarte seg om en gjerningsmann som ikke skjøt ett og ett offer, men som spredde skuddene rundt i lillesalen. Han beskriver Breiviks oppførsel som raseripreget.

På spørsmål fra forsvarer Vibeke Hein Bæra svarte vitnet at han ikke hørte noen utsagn eller andre ytringer fra Breivik.– Det virket nesten som han forløste aggresjon. Det er tydelig at vi har å gjøre med en person som er veldig emosjonelt ustemt, svarte han på spørsmål om hvordan han tolket gjerningsmannen.

Spilte død med sine drepte venner oppå seg

Med drepte venner liggende delvis over seg overlevde den 18 år gamle gutten nedslaktingen i lillesalen ved å late som om han var død.

– Det var så mange som ble skutt at det dannet seg nesten et basseng av blod, som jeg ble liggende oppi. Jeg frøs veldig, sa den 18 år gamle AUF-eren da han vitnet i Oslo tingrett onsdag formiddag.

Han beskrev hvordan ungdommene som oppholdt seg i kantina på motsatt side av teltplassen uforvarende nærmest løp sin egen død i møte da de løp mot lillesalen i kafébygget for å se hva skjedde. Sju ungdommer ble drept i dette rommet alene, som var det første Anders Behring Breivik kom inn i etter å ha gått delvis over teltplassen.

– Breivik kommer inn døra og begynner å skyte. Da blir det full panikk. Mange av oss trekker inn mot veggen og hjørnet i rommet. Han fortsetter å skyte inn blant menneskene som løp i alle retninger, sa 18-åringen.

Han, kameraten Bendik Rosnæs Ellingsen (18) og flere andre trengte seg sammen inn i et hjørne. Med døde venner delvis oppå seg ble han selv skutt minst to ganger. Han overlevende ved å ligge fullstendig stille, mens kameraten ble drept av flere skudd i kroppen og hodet.

Les også:

- Uverdig av Breiviks forsvarer

Smilte av teknisk svikt

Gråt for sin døde kamerat

Trodde det var en veldig dårlig øvelse

Reagerte sterkt på ti likposer

- Jeg husker alle skuddene

- Jeg hoppet over tre lik

Måtte forlate rettssalen

Fornærmede fra Utøya skal forklare seg i retten

- Drøyt av politiet

Alt om terrorrettssaken

Personvernpolicy