Sukker kan gjøre deg dum, advarer forskere

Pass på, mye søtsaker gjør deg dum, viser amerikansk forskning. Foto: Peter Andrews (Reuters)
Pass på, mye søtsaker gjør deg dum, viser amerikansk forskning. Foto: Peter Andrews (Reuters)

For mye sukker svekker hjernen, advarer amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved University of California Los Angeles (UCLA) ga forsøksrotter utblandet maissirup spekket med fruktsukker i seks uker. En annen gruppe rotter fikk vann med omega-3.

Før de ble satt på diett, ble rottene trent til å finne fram i en labyrint. Etter seks uker ble de plassert i den samme labyrinten igjen. Forskjellen var slående.

Treg og dum

Rottene som hadde fått omega-3, fant betydelig raskere fram, mens rottene som hadde mesket seg med søtsaker, var blitt tregere og hadde svekket evne til å finne fram, konkluderer forskerne i siste utgave av Journal of Physiology.

Les også: Seks årsaker til at det gjør vondt i tennene

– Hjernecellene deres hadde problemer med å signalisere til hverandre, noe som forstyrret rottenes evne til å tenke klart og huske hvilke ruter de hadde gått seks uker tidligere, sier Fernando Gómez-Pinilla, som er professor i nevrokirurgi ved UCLA.

Svekket læreevne

Hjernen til rottene som hadde gått på den søte dietten, viste også tegn til resistens mot insulin, hormonet som kontrollerer blodsukkeret og regulerer hjernens funksjon.

Dette kan bidra til å svekke hjernens evne til læring og forårsake hukommelsestap, konstaterer Gómez-Pinilla.

– Vårt forsøk viser at en diett rik på fruktose ødelegger både hjernen og kroppen for øvrig, sier han.

Les også: - Små barn drikker for mye saft

Omega-3

En gjennomsnittlig amerikaner setter nå til livs 18 kilo fruktosespekket maissirup i året, gjennom brus og snop, ferdigmat, smakstilsetninger, sauser og babymat.

– Våre funn indikerer at det man spiser, kan påvirke måten man tenker på, sier Gómez-Pinilla.

– Ved å spise mye fruktose over tid, endrer man hjernens evne til å lære og huske informasjon. Ved å tilføre omega-3 kan man redusere skaden, sier han.

Les også: Norske barn blir tykkere og tykkere


Les flere nyheter

Personvernpolicy