– Trenger ny jordklode for å dekke forbruksveksten

En brønn i den brasilianske delstaten Bahia, som er rammet av den verste tørken på 30 år. Neste måned arrangerer FN en stor miljø- og utviklingskonferanse i den brasilianske storbyen Rio de Janeiro. Foto: Reuters (NTB scanpix)
En brønn i den brasilianske delstaten Bahia, som er rammet av den verste tørken på 30 år. Neste måned arrangerer FN en stor miljø- og utviklingskonferanse i den brasilianske storbyen Rio de Janeiro. Foto: Reuters (NTB scanpix)

Hvis forbruksveksten i verden fortsetter, vil vi trenge én jordklode til innen 2030, ifølge miljøorganisasjonen WWF.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en ny rapport forsøker WWF å tegne et oversiktsbilde over de mange gradvise endringene som truer miljøet på jorda.

Det biologiske mangfoldet er redusert med 28 prosent siden 1970, ifølge organisasjonen. Både verdens befolkning og forbruket vokser, noe som øker presset på økosystemer og sårbare ressurser. I tillegg fortsetter utslippene av klimagasser å stige.

– Vi lever som om vi hadde en ekstra planet å benytte oss av, mener WWF-sjefen Jim Leape.

Les også: Nobelprisvinneren som kom med et utålelig miljøbudskap.

Han anslår at forbruket allerede ligger 50 prosent over det som ville vært et bærekraftig nivå. Tallet øker raskt, og i 2030 ville selv to jordkloder vært for lite til å dekke ressursbehovet, ifølge Leape.

Vanskelige forhandlinger

Neste måned samles stats- og regjeringssjefer fra en lang rekke land i Rio de Janeiro i Brasil for å diskutere miljøproblemer og fattigdom. Norge er representert både med statsminister Jens Stoltenberg (Ap), miljøminister Bård Vegar Solhjell (SV) og flere andre medlemmer av regjeringen. Det samlede antallet deltakere på møtet er ventet å passere 50.000.

Likevel er det høyst uvisst hva landene vil klare å enes om på konferansen. De er allerede i gang og forhandler om en mulig avtale som kan undertegnes i Brasil, men så langt har samtalene gått trått.

Les også: Solhjell bekymret for klima-press på mangfoldet i norsk natur

– Jeg tror ingen vil bestride at vi ikke er i nærheten av der vi burde vært en måned før konferansen, sier Leape.

Treghet

I likhet med de internasjonale klimaforhandlingene er også forhandlingene fram mot Rio-møtet preget av strid mellom rike og fattige land og stadige uenigheter om hvem som skal ta regningen for miljøtiltakene.

Les også: Nedgang i utslipp av klimagasser i fjor

Leape mener det finnes en treghet i den globale økonomien som gjør det vanskelig å oppnå endringer.

Leds også: Total om Elgin: Et inferno i jordens indre

– Vi har bygget en økonomi i løpet av de siste hundre årene som er basert på fossilt brensel og premisset om at jordas ressurser aldri ville ta slutt, sier WWF-sjefen.

Les flere nyheter

Personvernpolicy