Leger melder ikke fra om bivirkninger hos barn

Leger er ikke flinke nok til å melde fra om bivirkninger som barn får av behandling med legemidler, enten i eller utenfor sykehusene. Jenny Bergmann som har studert praksisen gjennom 10 år, mener det er en stor underrapportering. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Leger er ikke flinke nok til å melde fra om bivirkninger som barn får av behandling med legemidler, enten i eller utenfor sykehusene. Jenny Bergmann som har studert praksisen gjennom 10 år, mener det er en stor underrapportering. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en stor underrapportering av bivirkninger hos barn i Norge. Det gjør behandlingen barna får mindre trygg, mener Jenny Bergman ved RELIS Vest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om bivirkninger

Bivirkninger er alle de uønskede virkninger som medisiner kan ha. Noen ganger kan det være vanskelig å avgjøre hva som skyldes sykdommen og hva som er bivirkninger.

Når ny medisin blir godkjent, vurderes nytten pasienter kan få av medisinen opp mot de mulige bivirkningene den kan gi.

Alle medisiner kan gi bivirkninger, men det betyr ikke at alle som bruker en medisin nødvendigvis får bivirkninger. Det er gjerne slik at jo bedre virkningen av en medisin er, jo flere og mer alvorlige bivirkninger har den også.

Det er vanskelig å forutsi hvem som vil få bivirkninger av en medisin. Generelt har eldre pasienter en større risiko for å få bivirkninger enn yngre.

Alle bivirkninger av en medisin er ikke kjent på godkjenningstidspunktet, dette gjelder spesielt sjeldne bivirkninger. Årsaken er at medisinen frem til da bare er prøvd ut under kontrollerte forhold, på utvalgte grupper pasienter og friske frivillige. Når medisinen tas i vanlig bruk på svært ulike pasienter, vil det alltid oppdages nye bivirkninger. Nye og så langt ukjente bivirkninger, kan oppdages så lenge en medisin er i bruk.

Kilde: Statens legemiddelverk

Dette er RELIS

Regionale legemiddelinformasjonssentre (RELIS) skal bidra til rasjonell og riktig legemiddelbruk gjennom produsentuavhengig legemiddelinformasjon til helsepersonell.

RELIS driver også med legemiddelovervåkning og mottar bivirkningsmeldinger fra helsepersonell, vurderer hendelsesforløp og årsakssammenheng, og kommenterer i skriftlig tilbakemelding til melder.

Bivirkningsrapportene registreres i en nasjonal bivirkningsdatabase, i nært samarbeid med Statens legemiddelverk.

Kilde: RELIS

Du kan melde bivirkninger selv

Tidligere har bare helsepersonell hatt mulighet til å melde fra om bivirkninger til legemiddelmyndighetene. I 2010 ble det åpnet opp for at du som pasient, kan melde fra om de bivirkningene du opplever.

Tjenesten krever innlogging med MinID, og skal imidlertid ikke erstatte meldinger fra helsepersonell.

Les mer: Nå kan du melde fra om bivirkningene selv

Leger har plikt til å melde fra dersom de mistenker alvorlige og livstruende bivirkninger. Men undersøkelser viser at norske leger gjør en slett jobb når det kommer til å melde bivirkninger hos barn.

Av totalt 2494 bivirkningsmeldinger i 2011, var det kun 140 meldinger som gjaldt barn og unge under 19 år, for alle legemidler utenom vaksiner.

Året før kom kun 120 slike meldinger til de regionale legemiddelinformasjonssentrene (RELIS), mens antallet i 2009 var 145.

Dette er urealistisk lave tall i forhold til de mange tusen innleggelser som årlig gjøres av barn, og den legemiddelbehandlingen som gis, mener rådgiver Jenny Bergman i RELIS Vest.

Studier i andre land har vist at 1-2 prosent av innleggelsene i sykehusenes barneavdelinger skyldes nettopp bivirkninger fra legemidler. I tillegg vil barn som er innlagt av andre årsaker, kunne få bivirkninger av den behandlingen de mottar der. Noen vil også få bivirkninger av legemidler som tas utenfor sykehusene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi kan dermed forvente at det er en stor underrapportering når antallet bivirkningsmeldinger er så lavt som i Norge, sier Bergman til ABC Nyheter.

Hun har gjennomført en studie som har sett på melding av bivirkninger hos barn gjennom 10 år, og forklarer at underrapportering blant annet er påvist gjennom at man har sett i journaler til barn og funnet omtaler av bivirkninger, samtidig som disse ikke er rapportert videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå skal RELIS og Nasjonalt kompetansenettverk for legemidler til barn sammen ta tak i problemet og komme frem til tiltak som kan få opp rapporteringen.

Kampanjen hjalp ikke

Det blir ikke første gang helsmyndighetene forsøker å få bukt med problemet. Senest i 2009 og 2010 samarbeidet Statens legemiddelverk og RELIS om en kampanje for økt rapportering av bivirkninger hos barn.

Bergman forklarer at RELIS da besøkte alle barneavdelinger i Norge og fortalte om hvorfor det er viktig å melde bivirkninger hos barn og hvordan dette kan gjøres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi besøkte også barne- og ungdomspsykiatriske avdelinger med samme informasjon. Informasjonsmaterialet ble laget sammen med Legemiddelverket, sier hun.

Men det viktige budskapet nådde ikke frem. Det var ingen økning i rapportering som følge av det arbeidet som ble gjort den gang.

Les også: Nå kan du melde bivirkningene selv

Frykter bivirkninger som kan påvirke utviklingen

- Hvorfor er det så viktig at bivirkningene rapporteres?

- Med økt kunnskap om bivirkninger kan behandlingen av barn gjøres tryggere, sier Bergman.

Hun forklarer at mange legemidler ikke er testet på barn, bare voksne.

Jenny Bergman ved RELIS Vest. (Foto: RELIS)Jenny Bergman ved RELIS Vest. (Foto: RELIS)

- Dermed kan vi ikke være helt sikre på hvilke bivirkninger de kan gi hos barn. Det som gjelder voksne gjelder kanskje ikke barn.

Man frykter blant annet bivirkninger som påvirker både fysisk og psykisk utvikling hos barn og unge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nyfødte og spesielt for tidlig fødte barn kan være umodne når det gjelder hvordan legemidler fungerer i kroppen, og medisinen kan dermed gi andre eller mer alvorlige bivirkninger enn hos eldre barn eller voksne, sier Bergman.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg kommer det stadig nye legemidler og legemidlene brukes i nye kombinasjoner:

- Vi vet helt sikkert ikke alt om hvilke bivirkninger nye legemidler og nye kombinasjoner kan gi.

Les også: Migrenemedisin trekkes fra markedet

Vaksinebivirkninger rapporteres

Bergman understreker at hun ikke snakker om rapportering av bivirkninger knyttet til vaksiner.

Rapportering knyttet til vaksinasjonsprogrammet for barn fungerer nemlig godt. Vaksinasjonen foregår på helsestasjonen og i skolehelsetjenesten. Og helsesøstrene gjør en bedre jobb enn legene når det kommer til å melde fra om bivirkninger:

- Ja, det stemmer at helsesøstre er flinke til å rapportere bivirkninger og det er trolig en viktig årsak til høy rapportering i barnevaksinasjonsprogrammet, sier forsker Ane Simensen ved Statens legemiddelverk til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun understreker at leger har plikt til å melde alvorlige og livstruende bivirkninger.

Les også: Studie: Vitaminpiller øker dødeligheten

Tidspress og usikkerhet

Simensen tror underrapporteringen av bivirkninger fra andre legemidler blant annet kan skyldes tidspress hos legene eller at de ikke er kjent med rapporteringsrutinene.

Bergman i RELIS Vest peker på flere faktorer som kan forklare hvorfor legene svikter på dette området:

- Underrapportering vet vi skyldes flere faktorer, fra usikkerhet om hva som skal meldes og om bivirkningen faktisk skyldes legemiddelet, til hvorfor det er viktig å melde og om det nytter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Usikkerhet om hva som skal meldes er kanskje større for legemidler til barn, fordi vi vet best hvilke bivirkninger voksne får. Det kan være vanskelig å vite hvilke bivirkninger som er nye hos barn og dermed er spesielt viktig å rapportere, utdyper hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Skal få ekstra oppfølging etter omstridt vaksinering

- Elektronisk rapporteringsordning kan hjelpe

Mens RELIS og Nasjonalt kompetansenettverk nå skal planlegge nye tiltak for å øke rapporteringen, utreder Statens legemiddelverk muligheten for å lage en elektronisk rapporteringsordning. Per i dag må meldingsskjemaene sendes i brevs form.

- Legemiddelverket har fått i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å utrede muligheten for å lage en elektronisk rapporteringsordning for leger, noe som kan gjøre at det blir lettere for legene å rapportere bivirkninger.

- Det er viktig å rapportere bivirkninger for at det skal være mulig å overvåke sikkerheten til legemiddelet og fange opp informasjon om alvorlige og ukjente bivirkninger, sier forsker Ane Simensen ved Legemiddelverket til ABC Nyheter.

Les også:

«Medisinene åpner øynene mine for hvor håpløs jeg er»

Advarer mot alvorlige bivirkninger

Munnskyllemiddel kan være helseskadelig

Advarer mot penispiller

Les flere nyheter