Malmö: Peter Mangs nekter blankt

Tiltalte Peter Mangs nekter blankt for at han står bak tre drap og tolv drapsforsøk i Malmö. Han og hans forsvarer peker på at påtalemyndigheten ikke har påvist at Mangs hadde noe motiv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da rettssaken mot 40-åringen ble innledet i Malmö mandag, benektet Mangs at han overhodet hadde vært i nærheten av stedene der ugjerningene ble begått. Forsvarer Douglas Norking avviste også påstander om at hans klient skulle være rasist.

Det påtalemyndigheten har kalt kartlegging av offer, mente Norking var ren innhenting av informasjon.

– Hva hensikten med denne innhentingen var, kommer Peter Mangs selv til å fortelle om, sa forsvareren.

Les også: Peter Mangs etterforskes for flere drap i Malmö

Vakthold

Tungt politivakthold omga lokalene i Malmö der rettssaken mot Mangs begynte mandag morgen, og gatene utenfor tinghuset i den sørsvenske byen var sperret av. Mangs risikerer en straff på 10 til 18 år i fengsel, dersom han blir funnet skyldig.

Den tiltalte var iført hvit skjorte og grå bukser, og kikket nysgjerrig rundt seg i rettssalen, der de fleste tilhørerplassene sto tomme. Et trettitall mediefolk var på plass for å følge sjefaktor Solveig Wollestads innledningsforedrag.

Wollestad begynte med å liste opp de tre drapene Mangs er tiltalt for: På en 66 år gammel mann i juni 2003, på en 23-åring i juli samme år og på en 20 år gammel kvinne i oktober 2009. Mangs ble arrestert i november 2010.

Les også: Malmö-siktet fikk ikke avtjene verneplikt

Penger

Det første drapet ble begått på en tid da Mangs slet med pengemangel, påpekte sjefaktoren. Hun sa også at Mangs var skuffet over at drapet fikk så liten oppmerksomhet, og at det bare gikk noen få uker før han begikk sitt neste drap.

Arrestasjonen av Mangs skjedde etter at politiet hadde opprettet en spesialenhet for jakten på serieskytteren som skapte frykt i hele Malmö. Det bor mange innvandrere i byen, som har over 300.000 innbyggere og er Sveriges tredje største by.

Politiet har ifølge Solveig Wollestad ikke greid å finne fram til ett enkelt motiv for Peter Mangs' handlinger.

– Men det var et visst innslag av fremmedhat, så vel som en fiendtlig holdning mot mennesker med kriminelle rulleblad, sier hun.

Vitner

Mer enn 50 vitner skal forklare seg i rettssaken, som ventes å vare til midten av juli. Bevismaterialet omfatter blant annet skytevåpen, patronhylser som ble funnet på åstedene, e-poster og lister over telefonsamtaler.

Mangs skal ifølge Malmö-avisen Sydsvenska Dagbladet ha vist samarbeidsvilje i avhør med lederen for det svenske politiets riksdekkende drapskommisjon, Dag Andersson. Andersson er til stede under rettssaken.

En foreløpig psykiatrisk undersøkelse har vist at Mangs kan ha psykiske problemer. Det blir ikke utelukket at domstolen i Malmö kan gi ordre om en utvidet psykiatrisk undersøkelse av den tiltalte.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy