Militant gruppe hevder å stå bak terrorbombe

TERROR: Bombeangrepet i Damaskus er så langt det verste under det 15 måneder lange opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad. (Foto: Reuters)
TERROR: Bombeangrepet i Damaskus er så langt det verste under det 15 måneder lange opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad. (Foto: Reuters)

En lite kjent militant gruppe som angivelig har bånd til al-Qaida, sier den sto bak de to bombene som tok livet av 55 personer i Damaskus torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gruppen kaller seg al-Nusra-fronten til beskyttelse av Levanten. Levanten er det geografiske området som omfatter Syria, Libanon, Jordan og Israel, samt de palestinske områdene.

I en videosnutt på nettet sier en mann med fordreid stemme at angrepet var en hevn for at regimet har bombet boligområder i Damaskus' forsteder, Idlib, Hama, Deraa og andre områder.

Det legges imidlertid ikke fram konkrete bevis på at gruppen står bak angrepet, og stemmen sier heller ingenting om at det var et selvmordsangrep, slik syriske myndigheter hevder.

– Ta konsekvensene

Al-Nusra-fronten har også tidligere tatt på seg ansvar for bombeangrep både i Damaskus og Aleppo, men da har meldingene blitt lagt ut på islamistiske nettsider, som ofte brukes av al-Qaida-nettverket.

I videoen advares det om at det kommer enda verre angrep hvis ikke regimet slutter med sine offensiver. Stemmen ber også sunnier unngå sikkerhetsstyrker eller bygninger som tilhører regimet.

– Vi ber dette regimet om å stanse massakren av sunniene eller å ta konsekvensene, heter det i uttalelsen på det uavhengige nettstedet Syria Politic.

Den syriske regjeringen hevder at over 2.600 soldater, offiserer og politifolk er blitt drept siden opprøret mot president Bashar al-Assad startet for 14-15 måneder siden. Ifølge tall fra FN er minst 9.000 mennesker blitt drept.

Les også: - Takk for at dere ikke har gjort noe i Syria

Begravelse

Bombene gikk av like ved et etterretningssenter, og både etterretningsoffiserer og sivile var blant de drepte.

På syrisk fjernsyn ble det meldt at bombene gikk av mens voksne og barn var på vei til jobb og skole, og at de fleste av ofrene var sivile.

Lørdag ble de 55 drepte begravet. En statseid TV-kanal viste bilder fra den store begravelsen i hovedstaden. Kvinner i svart kastet roseblader på kistene som var dekket av det syriske flagget, mens de mannlige sørgende ropte «Gud velsigne Syria under Bashar».

Les også: Bombeangrep i syriske storbyer

Anklager Vesten

Partene i Syria la etter angrepet skylden på hverandre. Regimet har fremholdt at terrorister som hadde fått hjelp av utlandet, sto bak.

Lørdag sa informasjonsminister Adnan Hasan Mahmoud at USA og andre vestlige land har samarbeidet med al-Qaida-soldater og gått til angrep mot landet.

– Vestlige land og USA som har inngått i allianser for å føre krig med terrorisme som påskudd, inngår samarbeid med terrorister som Syria nå står overfor, sa Mahmoud til journalister i Damaskus.

Les også: Storfamilie offer for bombene i Syria

Opposisjonen mener at regimet selv er ansvarlig, og at bombingen er et forsøk på å få sympati fra verdenssamfunnet.

Lørdag ble det meldt om nye angrep mot opposisjonen i provinsene Homs og Idlib. Minst ti mennesker ble drept i kampene, ifølge menneskerettighetsgruppa Syrian Observatory for Human Rights. Flere av de drepte skal ha vært sivile.

Les også:

Syriske opprørere innrømmer systematiske henrettelser

Norsk general i bombedrama

Mood: - Vold avler vold


Les flere nyheter

Personvernpolicy