Lippestad frykter smitteeffekt fra skokaster

Anders Behring Breivik i Oslo tingrett fredag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Anders Behring Breivik i Oslo tingrett fredag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Både forsvarer Geir Lippestad og aktoratet frykter en smitteeffekt dersom mediene får vise opptak av opptrinnet i retten, da en ung mann skrek og kastet en sko mot Anders Behring Breivik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vedkommende er bror av 18-åringen som hadde kommet til Norge som enslig, mindreårig asylsøker og som ble drept på Utøya.

Både NRK og en gruppe aviser har søkt Oslo tingrett om å få vise opptak av det som skjedde. Tingretten behandler søknaden fredag ettermiddag, og en kjennelse er ventet snarlig.

Les også: Bemerkelsesverdig at det har gått bra så lenge

Nyhetsinteresse

Harald Stanghelle, leder av mediegruppen som har kontakt med retten under terrorsaken, viser til den allmenne nyhetsinteressen denne saken har.

– Det fins opptak av det som skjedde tidligere i dag, det skjedde i åpen rett, og dette har preget nyhetsbildet i dag. Vi står fritt til å referere, tolke og kommentere det som skjedde. Men vi kan ikke bruke opptak av det som skjedde, påpeker han, og ber om et unntak fra det generelle kringkastingsforbudet.

Stanghelle forsikrer at både mannen som sto bak opptrinnet og de som satt rundt, vil bli sladdet. Han viser også til at vedkommende er blitt intervjuet og avbildet av flere medier om det som skjedde.

Både Breiviks forsvarere og aktoratet er redd en kringkasting vil gi en smitteeffekt.

– At dette applauderes, og at enkelte medier beskriver det som befriende, anser vi som uheldig, sa Lippestad.

Traff Bæra

Skoen traff aldri Breivik, men forsvarer Vibeke Hein Bæra.

– Jeg synes egentlig det er trist at den episoden skal være det som får mest oppmerksomhet i dag. Rettssaken har så langt foregått på en veldig verdig måte, noe som er viktig av hensyn til de fornærmede. Opptrinnet i dag skjedde jo akkurat mens rettsmedisineren fortalte om en av personene som mistet livet. Jeg håper at rettssaken neste uke vil fortsette i verdige former, sier Bæra til NTB.

Hun sier hun syntes episoden var ubehagelig, men at hun ikke ble redd.– Vi er forberedt på at slike ting kan skje. Politiet tar nå denne hendelsen med i sine sikkerhetsvurderinger, og jeg har full tillit til dem, sier hun.

Les også:

31 dødelige skudd

Breivik husker ikke alle ofrene

Benedichtes siste ord fra Utøya

Breivik ville spørre ut vitne

Drept fem dager etter 14-årsdagen

Du burde få se og høre Breivik

Selv Quisling var redeligere

Advarer kolleger mot å bruke tid på Breivik

AUF-lederen: - 22.juli-ofrene var pionerer

Personvernpolicy