Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

Du får ikke se angrepet

Du får ikke se angrepet
Du får ikke se angrepet

Oslo tingrett gjør ikke unntak fra kringkastingsforbundet for å la mediene vise klippet av mannen som kastet sko på Breivik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om skokasting
* Hayder Mustafa Qasim, en ung kurder som mistet sin bror i massakren på Utøya 22. juli, kastet fredag en sko mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett.

* Hendelsen fant sted like etter klokka 11 fredag.

* Skoen traff ikke Breivik selv, men hans forsvarer Vibeke Hein Bæra.

* Sko betraktes som urene i den muslimske verden. Å kaste sko er en måte å vise forakt og mangel på respekt.

* I muslimske miljøer er det en fornærmelse bare å vise skosålen.

* Flere i salen applauderte da skoen ble kastet.

* Det ble fredag ettermiddag vurdert om klipp fra hendelsen skulle offentliggjøres, men retten kom fram til at personvernet til de berørte i salen veide tyngre enn offentlighetens interesse for klippet. Det ble dermed ikke gitt unntak fra det generelle kringkastingsforbudet.

* Skokastingen preget nyhetsbildet fredag. (©NTB)

OSLO TINGRETT (ABC NYHETER): Du får ikke se tv-bilder av at broren til en av de drepte kastet skoen sin mot Breivik fredag.

- «You killed my brother. Go to hell! Go to hell», skrek den unge mannen i fistel mens han ble båret ut av rettssal 250 av politiet.

Dommerne tok fredag ettermiddag stilling til en søknad fra media om å sende et sladdet opptak av opptrinnet. Tingretten er enig i at saken har offentlig interesse, men opplyser om at personvernhensynet veide tyngst i deres avgjørelse.

– Retten mener at den omstendighet at en fornærmet får en kraftig følelsesmessig reaksjon ikke bør foranledige at tillatelse gis, skriver retten, som også slutter seg til partenes innsigelser.

Les også: Fullt kaos i retten

Ville ha gitt et rett bilde

Lederen av mediegruppa i retten, Harald Stanghelle, understreket overfor retten at angrepet skjedde i åpen rett og at det allerede har preget dagens mediebilde.

- Å vise dette vil gi et rett bilde av det som skjedde, mente Stanghelle.

Han sa også at tv-bildene ville bli sladdet, selv om skokasteren allerede har uttalt seg til ulike media om saken.

Dommer Wenche Elizabeth Arntzen ville ha avklart om man også kan sladde ansiktene til de etterlatte som sitter rundt mannen. Stanghelle bekreftet dette og ba om at dette i så fall måtte komme frem i rettens avgjørelse.

Les også: Angrepet mot Breivik møter forståelse i retten

Ville ikke vise

Forsvareren Geir Lippestad motsatte seg offentliggjøring, selv om han også uttrykker stor forståelse for pressens ønske.

- Det er utvist en imponerende verdighet av de pårørende i retten, og det er ikke vist på tv. Å vise dette utbruddet vil gi skjevt inntrykk.

- Men aller tyngst veier dog hensynet til våre arbeidsforhold. At det applauderes og at enkelte media beskriver det som befriende, anses som uheldig når et slikt angrep rammer en av forsvarerne, sier Lippestad.

Han var redd for en smitteeffekt.

- Episoden vil uansett dominere dagens mediebilde, og da kan det være en fordel at dette blir gjort på en best mulig måte, repliserte Stanghelle.

Mannen som kastet skoen støttet medias ønske og ba om at episoden ble vist, opplyste bistandsadvokat Siv Hallgren på vegne av advokat Arvid Sjødin.

Lenge etter at mannen var ført ut på gangen kunne man i rettssalen høre ham fortsette å rope.

Les også: Lippestad frykter smitteeffekt

Aldri sett lignende

Bistandsadvokat Frode Elgesem sa etterpå at han aldri har opplevd noe lignende i en rettssal før, men kunne forstå at et slikt utbrudd kom i denne saken. Likevel motsatte han seg at tv-bildene skulle bli vist.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen opplyste at to av hennes klienter ble veldig redde, og de stoler ikke på at en kan sladde bildene slik at de ikke kan gjenkjennes.

- Våre klienter oppfatter det også som støtende at bildene skal vises, siden dette skjedde i en tung gjennomgang, sier hun.

Larsen er også bekymret fordi bildene vil vise at det er snakk om en mann med mørk hud, og er ikke overbevist av et argument som går på at bildene vil vise at dette ble tatt hånd om.

Aktor Svein Holden ga uttrykk for forståelse for medias ønske, men han henviste også til forsvareren uttalelser og ba derfor også om at tv-bildene ikke skulle vises.

Les også:

31 dødelige skudd

Breivik husker ikke alle ofrene

Benedichtes siste ord fra Utøya

Breivik ville spørre ut vitne

Drept fem dager etter 14-årsdagen

Du burde få se og høre Breivik

Selv Quisling var redeligere

Advarer kolleger mot å bruke tid på Breivik

AUF-lederen: - 22.juli-ofrene var pionerer

Les Breiviks forklaring ord for ord

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter

Personvernpolicy