Angrep mot Breivik møter forståelse

DRAMATIKK: En person reiste seg opp og skrek «you killer go to hell» til Anders Behring Breivik i rettssal 250 fredag i fjerde uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: NTB scanpix)
DRAMATIKK: En person reiste seg opp og skrek «you killer go to hell» til Anders Behring Breivik i rettssal 250 fredag i fjerde uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: NTB scanpix)

Det er lett å forstå at noen reagerer med sterke følelser på det Anders Behring Breivik har gjort, mener flere av aktørene i terrorrettssaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Frode Elgesem er en av tre koordinerende bistandsadvokater i 22. juli-saken. Han følger rettsforhandlingene fra benken bak aktoratet.

Han er ikke overrasket over at broren til en av de drepte kastet skoen sin mot Breivik fredag.

«You killed my brother. Go to hell! Go to hell», skrek den unge mannen i fistel mens han ble båret ut av rettssal 250 av politiet. Lenge etter at han var ført ut på gangen utenfor rettssal 250 kunne man høre ropene hans.

Frode Elgesem sier han aldri har opplevd noe lignende i en rettssal før, men kan forstå at et slikt utbrudd kommer i en sak som denne.

– Dette var ikke noe voldelig angrep, slik jeg opplevde det. Dette var en mann som var i full følelsesmessig oppløsning. Jeg opplevde utbruddet som et desperat uttrykk for fortvilelse, sier Elgesem til NTB.

Elgesem påpeker at gjennomgangen av de 69 obduksjonene har foregått i svært kontrollerte og rolige former. Det er lett å forstå noen kan få sterke følelsesmessige reaksjoner, og gir uttrykk for dem.

Sorg og stress

Det var en ung kurdisk mann som brøt sammen i retten. Han er bror av 18-åringen som hadde kommet til Norge som enslig, mindreårig asylsøker, og som ble drept på Utøya.

Broren, som er på omtrent samme alder, bor i Irak, men kom til Norge onsdag kveld for å være til stede i retten.

Advokatfullmektig Kari Nessa Nordtun bistår offerets kurdiske familie.

– Han var til stede i retten også torsdag, da drapet på broren ble gjennomgått. Da gikk det forholdsvis greit, men utbruddet i dag var nok rett og slett et resultat av sorg og stress som har bygd seg opp over tid, sier Nordtun til NTB.

Les også: Breivik korrigerte retten

Hendelsen førte til applaus i salen. Nordtun tror dette måtte skje med noen, før eller senere.

– Det er jo nesten bemerkelsesverdig at det har gått bra så lenge. Man sitter så nær. Og det hatet og det sinnet som mange må føle etter å ha mistet sine kjære, gjør jo at det nesten er bemerkelsesverdig at det har gått bra så lenge, sier hun til NTB.

– Nå får han hjelp av helsepersonell. Han er tatt med i ambulanse til legevakten og får eventuell videre behandling der, sier Nordtun, som opplyser at hennes klient hyperventilerte kraftig etter hendelsen.

Les også: Tok 20 liv like før pågripelsen

– Mye uforløst

Det voldsomme utbruddet førte til umiddelbar applaus i salen, der de fleste tilhørerne er fornærmede, etterlatte og ledsagere i tillegg til pressefolk. Flere gråt og skalv, men flere utbrøt også «endelig». Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sier dette var noe man hadde ventet på, men opptrinnet i seg selv var også en påkjenning for mange av de fornærmede.

– Etter hva de har opplevd reagerer mange på brå og høye lyder og derfor fikk mange som var i retten en kraftig reaksjon. Men jeg vil si at jeg har stor forståelse for det som skjedde, sier Mette Yvonne Larsen til NTB.

Også talsperson Christin Bjelland i støttegruppen for 22. juli har forståelse for at gjennomgangen av drapene på Utøya vekker sterke følelser.

– Det er mange uforløste følelser i salen. På en måte tror jeg dette uttrykte det mange føler, sa Bjelland til pressen i pausen som fulgte.

Les også: Breivik smilte av 17-årings vitnemål

Håndjern

Breivik selv kommenterte hendelsen på følgende måte etter pausen, da han igjen var ført inn i salen: – Hvis det er noen som ønsker å kaste noe, så kan dere kaste på meg, når jeg kommer og går inn.

Sikkerheten i rettssalen der Breivik sitter tiltalt for 77 drap ble trappet opp etter opptrinnet, noe som blant annet førte til at Breivik selv måtte bære håndjern under rettsforhandlingene etter pausen.

Politiets innsatsleder Runde Bjørsvik i tinghuset bekrefter at sikkerhetsnivået er midlertidig trappet opp inntil hendelsen er evaluert og sikkerhetsopplegget gjennomgått.

Les også:

31 dødelige skudd

Breivik husker ikke alle ofrene

Benedichtes siste ord fra Utøya

Breivik ville spørre ut vitne

Drept fem dager etter 14-årsdagen

Du burde få se og høre Breivik

Selv Quisling var redeligere

Advarer kolleger mot å bruke tid på Breivik

AUF-lederen: - 22.juli-ofrene var pionerer

Les Breiviks forklaring ord for ord

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter

Personvernpolicy