Rørende avskjed med Alexander Dale Oen

Familie, venner og svømmekamerater tok fredag et tårevått farvel med gladgutten, forbildet og verdensmesteren Alexander Dale Oen i Blomvåg kyrkje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirken var fullsatt med rundt 300 mennesker, som tok et siste farvel med Norges beste svømmer gjennom tidene. Alexander Dale Oen ble bare 26 år gammel. Han etterlater seg et tomrom Svømme-Norge aldri helt vil makte å fylle.

Mange unge mennesker, familie, venner, tidligere treningskamerater og sambygdinger hadde møtt fram for å ta et siste farvel. Stemningen var sorgtung, og mange tok til tårene og søkte trøst hos hverandre utenfor kirken før seremonien startet klokken 12 fredag formiddag.

I den nærliggende Kollsneshallen kunne de som ønsket det følge seremonien og selve begravelsen. Hallen med kapasitet til 1500 mennesker var fullsatt.

Et symbol

Det ble en personlig seremoni der nær familie og representanter fra Svømme-Norge holdt minneord for Oen, som gikk bort 30. april. Han døde brått under et treningsopphold i Flagstaff, Arizona.

Blant de frammøtte var blant andre kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) for å ta et siste farvel med Oen.

Les også: Kjæresten hyller Dale Oen

– Det er ufattelig trist å miste en så ung og stor idrettsutøver som har prester så godt, sa Huitfeldt.

Alexander Dale Oen ble et symbol i nasjonens sorg etter terrorangrepene 22. juli i fjor da han tre dager senere fosset inn til tidenes første norske svømmegull i VM og dediserte seieren til folket.

– Jeg føler at han etter 22. juli nærmest ble symbolet på livet. Det er veldig trist at han nå er borte, sa kulturministeren.

Les også: Ble nektet å minne Dale Oen

Forbilde

Det var ikke bare en stor idrettsmann, men også en stor personlighet som ble gravlagt i Blomvåg kyrkje fredag. Alexander Dale Oen var en engasjert utøver som var ambassadør for både MOT og Right to Play.

Han var særlig opptatt av at barn skulle få strekke seg etter og sprenge grenser og at svømming skulle være en idrett for alle. Etter svømmerens død har broren Robin Dale Oen besluttet å starte minnefondet The Dale Oen Experience, som skal hjelpe unge idrettsutøvere med nettopp dette.

Les også:

- Dale Oen oppførte seg apatisk

- Han var en av de snilleste jeg vet om

Verden i sjokk etter Dale Oens død

Vil ha hjertetest av toppidrettsfolk


Les flere nyheter

Personvernpolicy