Nye feil i klimadebatten

Direktør Pål Presterud i CICERO, her som en av foredragsholderne under Fremskrittspartiets "Miniseminar om klima" i Stortinget i 2008. (Foto: Morten Holm/NTB scanpix)
Direktør Pål Presterud i CICERO, her som en av foredragsholderne under Fremskrittspartiets "Miniseminar om klima" i Stortinget i 2008. (Foto: Morten Holm/NTB scanpix)

Erik Bye påstår at CICERO skal ha omtalt angivelige dødstrusler mot australske klimaforskere og at disse dødstruslene nå skal være avslørt som juks. Men ingen av de artiklene han henviser til, er ansvarlige for omtaler dødstrusler mot australske klimaforskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erik Bye påstår på ABC Nyheter 6. mai at CICERO Senter for klimaforskning og undertegnede tidligere skal ha omtalt angivelige dødstrusler mot australske klimaforskere og at disse dødstruslene nå skal være avslørt som juks.

Les kommentaren: Grenseløs klimadebatt!

Men ingen av de artiklene han henviser til som CICERO er ansvarlige for, omtaler dødstrusler mot australske klimaforskere. Byes utblåsning mot CICERO mangler derfor enhver substans.

I min kronikk i Aftenposten 20. september i fjor, som Bye henviser til, tar jeg opp problemet med trakassering av klimaforskere, spesielt i USA, Australia og Storbritannia. Slik trakassering er svært godt dokumentert.

I fjor vedtok verdens største forskningsorganisasjon (AAAS – American Association for the Advancement of Science) en uttalelse der de uttrykker dyp bekymring for omfang og karakter av personangrepene en del klimaforskere utsettes fori, fordi det kan hindre fri utveksling av vitenskapelige ideer.

I Norge har Erik Bye og foreningen Klimarealistene, som han er assosieres med, gjort det til sitt varemerke å framstille klimaforskere og klimaforskningen feil. Ofte brukes det også negative personkarakteristikker.

I det korte innlegget fra 6. mai presterer Bye å kalle klimaforskere og undertegnede for «falsknere» og at vi sverter, stigmatiserer og sjikanerer de som er skeptiske til den såkalte «IPCC-doktrinen».

Undertegnede har tatt debatten med kampfellene til Bye, men holdt seg strengt til konkrete eksempler på faktafeil, faglige feil, faglig forvrengning og påstander om juks fra FNs klimapanel og andre klimaforskeres side. Slike eksempler myldrer det av.

Når de trekkes fram og påpekes, må ikke det forveksles med sjikane eller liknende.

Pål Prestrud,

direktør CICERO Senter for klimaforskning

Personvernpolicy