Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

31 dødelige skudd

ÅSTED: Pumpehuset på Utøya. I området ble 14 ungdommer skutt og drept av Anders Behring Breivik 22.juli i fjor. (Foto: NTB scanpix)
ÅSTED: Pumpehuset på Utøya. I området ble 14 ungdommer skutt og drept av Anders Behring Breivik 22.juli i fjor. (Foto: NTB scanpix)

Minst 31 skudd traff de fjorten ungdommene som ble funnet myrdet her ved Pumpehuset. - Alt tyder på at de er skutt på kort avstand, sier Kripos.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Obduksjonsrapporter, torsdag

Isabel Victoria Green Sogn (17) fra Oslo. Var leder for Sogn AUF og av mange beskrevet som en av de mest aktive i miljøet. Hun befant seg ved Bolsjevika, og ble skutt tre ganger med pistolen og/eller riflen. Sogn døde av skuddskader i hodet.

Karar Mustafa Qasim (19) fra Vestby. Kom alene som mindreårig asylsøker som 16-åring, var skoleelev, i deltidsarbeid og medlem i AUF. Han befant seg ved Bolsjevika på Utøya, og ble skutt fire ganger med pistol og/eller rifle. Quasim døde av skuddskader i brystet.

Carina Borgund (18) fra Oslo. Var medlem i fylkesstyret i AUF i Oslo og elev ved Oslo Handelsgymnasium. Hun befant seg ved Bolsjevika, og ble skutt tre ganger med pistol og/eller rifle. Borgund døde av skuddskader i hodet og brystet.

Tina Sukuvara (18) fra Vadsø. Hun var lærling og skulle bli barne- og ungdomsarbeider. Leder i Vadsø AUF og sto på lista til kommunestyrevalget i Vadsø under kommunevalget høsten 2011. Hun befant seg i området ved pumpehuset og ble skutt én gang med pistol eller rifle i hodet. Sukuvara døde av skuddskadene i hodet.

Ruth Benedichte Vatndal Nilsen (15) fra Tønsberg. Var på Utøya for andre gang og skulle begynne på design- og håndverkerlinjen ved Færder videregående skole i Tønsberg høsten 2011. Hun befant seg i området ved pumpehuset, og ble skutt én gang med pistol eller rifle. Nilsen døde av forblødning fra skuddskader i buken.

Henrik Rasmussen (18) fra Hadsel. Var kasserer i Hadsel AUF og sto på 15. plass på Arbeiderpartiets liste under kommunevalget. Han ble skutt tre ganger med pistol og/eller rifle ved pumpehuset. Rasmussen døde av skuddskader i hodet og ryggen/brystet.

Espen Jørgensen (17) fra Bodø. Var elev på videregående skole i Bodø hvor han høsten 2011 skulle begynne på helse- og sosialfag. Nyvalgt leder av AUF i Bodø. Han befant seg i området ved pumpehuset, og ble skutt minst tre ganger med pistol og/eller rifle. Jørgensen døde av skuddskader i brystet og buken.

Porntip Ardam (21) fra Oslo/ Kristiansand. Var skoleelev i Oslo og engasjert i Oslo AUF. Var på Utøya for første gang. Hun befant seg ved pumpehuset, og ble skutt tre ganger med pistol og/eller rifle. Ardam døde av skuddskader i hodet.

Thomas Margido Antonsen (16) fra Oslo (Romsås). Akkurat ferdig på Bjøråsen ungdomsskole på Romsås og aktivt medlem i Grorud AUF. Han befant seg ved pumpehuset, og ble skutt to ganger med pistol og/eller rifle. Antonsen døde av skuddskader i hodet og halsen.

Ismail Haji Ahmed (19) fra Hamar. Danser, danselærer og artist, kjent under navnet Isma Brown. Han befant seg ved pumpehuset, og ble skutt én gang med pistol eller rifle. Ahmed døde av skuddskader i hodet.

Fredrik Lund Schjetne (18) fra Eidsvoll. Kokkelærling som var aktiv i AUF på Eidsvoll. Han befant seg ved pumpehuset, og ble skutt én gang med pistol eller rifle. Schjetne døde av skuddskader i hodet.

Hanne Kristine Fridtun (19) fra Stryn. Hun var leder for Sogn og Fjordane AUF, aktiv felespiller og sykepleierstudent. Hun ble skutt tre ganger ved pumpehuset med pistol og/eller rifle. Fridtun døde av skuddskader i hodet og brystet. (©NTB)

OSLO TINGHUS (ABC NYHETER): Det siste av tre områder hvor store grupper ungdommer ble drept 22. juli, behandles nå i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Ved Pumpehuset mistet 14 ungdommer og barn livet etter å ha blitt truffet av 31 skudd fra gjerningsmannen.

- Tett ved selve Pumpehuset ble det funnet ni døde, forteller lederen av gruppen med åstedsgranskere, politioverbetjent Gøran Dyvesveen fra Kripos, i sin innledning.

- Alt tyder på at de fjorten er skutt på kort avstand. Alle hylser ligger nær de avdøde, fortalte han.

Massakren ved Pumpehuset fant sted ca klokken 18.15, et kvarter etter at Breivik første gang ringer til politiet og sier han vil overgi seg.

På dette tidspunktet er også politiets beredskapstropp på vei, men de sitter strandet med motortrøbbel i den røde gummibåten ved Storøya tre kilometer nord for Utøya.

Og i nesten en halv time har det da befunnet seg to politibetjenter fra Hønefoss bare 650 meter unna, på fergeleiet på landsida.

Levde et minutt

En av de drepte er 15-åringen Ruth Benedichte Vatndal Nilsen fra Tønsberg. Etter at rettsmedisineren har redegjort for sine funn, spør bistandsadvokaten om hvor lenge hun kan ha levd etter skuddet som traff henne i magen.

- Det har gått noe tid fra skaden ble påført til bevissthetstap, og så død. Jeg vil anslå ett minutt til bevissthetstapet og så sekunder til døden inntraff, fortalte overlege Per Hoff-Olsen.

Les også: Benedichtes siste ord fra Utøya

En annen, Espen Jørgensen (17), ble truffet av tre eller fire skudd mens han prøvde å finne skjul. Usikkerheten knytter seg til om et av skuddene kan ha truffet to kroppsdeler, opplyser rettsmedisineren.

Gøran Dyvesveen beskriver et bilde fra gjerningsstedet. Dette får kun sakens parter se. Her er det seks drepte som ligger samlet.

Tilhørerne og media får ikke se dette og andre av de mest brutale bildene som viser ungdommene, bare oversiktsbilder med markeringer av hvor de avdøde ble funnet.

Les også: Breivik husker ikke alle ofrene

En av de som mistet livet ved Pumpehuset var Porntip Ardam (21). Hun er en av de som ble skutt på to ulike tidspunkt. 21-åringen ble først skutt i leggen i Kafébygget hvor Breivik drepte tolv uskyldige, før hun flyktet til Pumpehuset.

- Veldig autoritær stemme

Lars Henrik Rytter Øberg (18) er den som hjalp Ardam bort fra Kafébygget og til Pumpehuset.

-Jeg hjelper henne ned fjellskrenten og oppdager da at hun er truffet av en rikosjé, forteller han under sitt vitnemål.

- Vi sto ved Pumpehuset og trøstet hverandre, snakket med hverandre om alt fra middag til valg, forteller gutten som er russ av året.

- Jeg trodde politiet var kommet da det kom lyd fra et nytt våpen, sier Øberg som også har observert et stort antall ambulanser på landsiden.

- Da kommer det en person og sier at han er fra politiet og spør om det er flere i vannkanten. Han sier vi bare skal vente fordi det kommer en båt for å hente oss.

- Det var med en veldig autoritær stemme, en slags oslodialekt. Han virket veldig rolig og med et ansikt det var veldig vanskelig å tolke - et steinansikt uten følelser eller reaksjoner, sier han.

18-åringen sier at uttalelsene vakte lettelse blant de som satt ved Pumpehuset, men så ser han at folk likevel skytes. Øberg får også selv kroppen til en jente over seg som han tror er skutt og drept.

Forsvarer Lippestad spør også om hvordan Breiviks stemmeleie var og om han på noe tidspunkt kom rop eller hyl.

- Nei, ikke i den situasjonen, svarer Øberg.

Selv ser han også "gjerningspersonen" før og etter at han har klart å redde seg ut i vannet.

- Jeg er 20-30 meter ute i vannet retter han våpen mot meg. Av en eller annen grunn snur han seg bort, og jeg benytter anledningen til å svømme lenger ut. Når jeg snur meg ser jeg gjerningspersonen skyte en gutt i hodet.

Øberg ser deretter Breivik skyter mot en rekke andre ungdommer.

Uberørt av egen brutalitet

Også ved Kjærlighetsstien hvor femten ungdommer ble skutt, har gjerningsmannen stått nær sine ofre.

Den tiltalte sitter, som ved de tidligere fremleggelsene, helt uberørt og lytter til detaljer om drapene og bistandsadvokatenes rørende minneord.

Heller ikke når Øberg forteller om massedrapene ved Pumpehuset er Breivik nesten uten ansiktsmimikk.

Massakren ved Pumpehuset fremstår - som drapene i blant annet Kafébygget og ved Kjærlighetsstien - som usedvanlig ondskapsfulle.

På disse tre områdene ble til sammen 41 ungdommer drept, truffet av minst 117 skudd, viser obduksjonsrapportene.

Torsdagen startet med at de tre siste obduksjonsrapportene etter de drepte ved Stoltenberget/ Bolsjevika ble gjennomgått.

I dagene før har man gjennomgått hele 45 av de 69 drapene og torsdag er det tolv nye ofre fra Utøya. I morgen, fredag, skal de siste obduksjonsrapportene presenteres.

- I morgen vil vi gå gjennom de fem siste fra Pumpehuset, avsluttet politioverbtjent Gøran Dyvesveen.

Retten har tidligere også fått presentert obduksjonsrapporter for de åtte drepte etter bombeeksplosjonen i Oslo sentrum.

Les også: Drept fem dager etter 14-årsdagen

Klokken 13.00 torsdag er det tre vitner som skal forteller retten om sine opplevelser ved Rocketeltet, Pumpehuset og Stoltenberget mens barnemorderen gikk løs.

Oppdatert senere på dagen med Lars Henrik Rytter Øberg sitt vitnemål

Personvernpolicy