Stortinget sier ja til narkorazziaer på skolene

RAZZIA: Andre Okaty Dahl (Høyre) mener narkorazziaer på norske skoler vil fjerne usikkerhet. (Foto: NTB scanpix)
RAZZIA: Andre Okaty Dahl (Høyre) mener narkorazziaer på norske skoler vil fjerne usikkerhet. (Foto: NTB scanpix)

Torsdag vil Stortinget gi politiet fullmakt til aksjoner med narkotikahunder på norske skoler uten at det er konkret mistanke knyttet til noen bestemte personer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget om å gi politiet fullmakt til å kunne foreta narkotikarazziaer uten konkret mistanke er fra fem stortingsrepresentanter i Høyre. Venstre vil, trolig som eneste parti, stemme mot forslaget, skriver Aftenposten.

Påtroppende leder i Elevorganisasjonen, Axel Fjeldavli, mener kontrollene krenker elevene og svekker deres rettssikkerhet.

– Rus i skolen er et problem, men for å få bukt med problemene er ikke uanmeldt ransaking av tilfeldige elever veien å gå. Det er mye viktigere å drive med godt forebyggende arbeid, sier han.

Les også: - Avslutt krigen mot narko

Bakgrunnen for forslaget fra Høyre er at det enkelte steder i landet har vært usikkerhet om hvorvidt politiet har lov til å gjennomføre slike aksjoner, og hvilken fremgangsmåte som skal brukes.

– Den usikkerheten vil vi fjerne. Samtidig må vi presisere hvordan slike kontroller skal gjennomføres, slik at vi unngår enkelte fæle eksempler, sier Høyres medlem av justiskomiteen André Oktay Dahl til Aftenposten.

I Oslo har elevene kunnet gå på gangen mens hunden snuste, men der ble de møtt av en politimann, ifølge NRK.

Dahl mener kontroller er bra så lenge de gjennomføres på en skånsom måte. Det mener også leder av Foreldreutvalget for grunnopplæringen, Christopher Beckham.

– Vi støtter slike kontroller, men mener de må gjennomføres med omhu. Det er også viktig at foreldrene blir orientert hvis politiet finner narkotika, sier han.

Les også:

Stortinget siktet i narkosak

Høyre vil endre narkoloven for å gi bøndene mer inntekter

Klonede hunder finner narkotika

Thorvald Stoltenberg er for avkriminalisering

Les flere nyheter

Personvernpolicy