Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

Breivik ville spørre ut AUF-vitnet

I VITNEBOKSEN: Generalsekretær Tonje Brenna i AUF vitner onsdag i rettssaken mot Anders Behring Breivik som står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: NTB scanpix)
I VITNEBOKSEN: Generalsekretær Tonje Brenna i AUF vitner onsdag i rettssaken mot Anders Behring Breivik som står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: NTB scanpix)

Tiltalte ville spørre ut AUFs generalsekretær Tonje Brenna etter hennes vitnemål.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGHUS (ABC NYHETER): Den tiltalte tok overraskende ordet etter at AUFs generalsekretær hadde vitnet om sine opplevelser.

- Jeg har et spørsmål til rettens administrator: hvis jeg frasier meg forsvarer, kan jeg da stille spørsmål direkte til vitnene?, spør Anders Behring Breivik etter Tonje Brennas vitnemål.

- Jeg ønsket å stille spørsmål til Brenna angående AUFs ideologiske program, men det har blitt umuliggjort på grunn av politisk korrekthet, sier han etter at dommeren ber han eventuelt konferere med sin forsvarer om dette.

- Jeg har skjønt at forsvaret har forberedt bevisforsel om dette, svarer dommer Wenche Elizabeth Arntzen.

Forsvareren Geir Lippestad bekrefter dette, og Breivik sier:

- Jeg ville bare gjøre retten oppmerksom på dette.

AUFs generalsekretær Tonje Brenna var da egentlig ferdig med sitt vitnemål om opplevelsene på Utøya 22. juli. Hun overlevde Anders Behring Breiviks herjinger og var ansvarlig for arrangementet.

Den tiltalte hadde før den første overlevende fra Utøya startet sin forklaring, blitt flyttet et par meter til siden og noe lengre unna vitneboksen hvor en lang rekke overlevende skal fortelle sine historier de nærmeste ukene.

AUFs generalsekretær inntar vitneboksen kledd i svart og har ryggen vent mot tiltalte når hun innledningsvis svarer på spørsmålene fra aktor Svein Holden.

- Jeg trodde det var kinaputter eller fyrverkeri, sier Brenna om tidspunktet da de første skuddene fallt.

Brenna snakket da med sin samboer i telefon. Hun løper i retning av lyden som hun oppfatter som en smakløs spøk, og ser to personer falle. Hun møter kapteinen på MS Thorbjørn som roper til henne at hun møtte komme seg i sikkerhet.

- Jeg sa da at jeg måtte legge på, og ba om at politiet ble kontaktet.

Brenna flyktet på Kjærlighetsstien i retning Sydspissen av øya.

- Jeg møtte mange mennesker på en gang. To jenter kom mot meg. Den ene er åpenbart skadd - det kom blod ut av munnen hennes...

De sier også at en annen leirdeltager er skutt. Brenna får med seg den skadde jenta (som overlever), møter flere og prøver å organisere de panikkskadde.

- Vi sklei ned og havnet bak en stor stein nede i bakken. Jeg tenkte at jeg måtte stoppe blødningen og holde henne våken.

De ble liggende i skrenten nedenfor Kjærlighetsstien hvor det ble funnet fem drepte, blant annet 14-åringen Sharidyn.

Les også: Drept fem dager etter 14-årsdagen

Oppe på stien ble ti ungdommer skutt på nært hold, viser politiets åstedsundersøkelser som ble presentert tidligere denne uka.

- Jeg vet ikke hvor lenge vi ligger der, men etter en stund faller det ned en person nesten på føttene mine. Jeg så ikke at han ble skutt, men han landa bare der vi var. Jeg så at han måtte være skutt i bakhodet.

På dette tidspunktet er skuddene veldig nære, det svir i øynene etter skuddsalvene og det faller folk ned den skrenten hvor de ligger.

- Vi hørte mennesker treffe vann og stein...

En av dem er Viljar Hansen som overlever til tross for sine omfattende skader. Hun ligger og ser den hardt skadde gutten streve i vannkanten.

- Skytingen pågår ganske lenge før jeg hører skrittene bevege seg i retning Skolestua. Det er umulig for meg å si hvor lenge det pågikk, men vi hørte skuddene bevege seg rundt på øya.

Hun forteller om ungdommenes forsøk på å trøste og hjelpe hverandre i den ekstreme situasjonen.

- En følelse av håpløshet satt i meg hele tiden vi lå der, sier Brenna som anslår at det befant seg 40-50 ungdommer i samme område.

- Jeg vet ikke hvor lang tid det tok, men så kom han jo tilbake og skjøt ned på oss.

- Da ble det hvisket at det var politi, at det var politiet som skjøt på oss.

En stein hadde trillet ned og lå bak hennes hode. Den ble truffet av skudd.

- Men hørte rolige skritt som beveget seg på lyng. Han var kanskje tre-fire meter unna.

- På et tidspunkt så jeg det som må ha vært enden på et våpen, men jeg lukket øya og dukket. Men nei, jeg så han ikke.

- Jeg vet ikke om det var første eller siste gang han skjøt på oss. Men jeg er sikker på at jeg hørte fornøyde rop eller utbrudd.

- De utsagnene som kom fra ham, hva var det, spør aktor Holden.

- Hvis jeg skulle stave det, så ville det ha vært W O W - woho, sier Brenna som er sikker på at hun hørte dette.

- Jeg tenkte det var upassende, svarer hun på spørsmål fra bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen mot slutten av vitnemålet.

- 22. juli gjorde han veldig mye ut av seg, mens her er han veldig passiv, svarer Brenna på spørsmål om hun har en oppfattning av Breiviks opptreden i retten.

Da hun hørte helikopteret over øya, var hun sikker på at de var ferdige og at alle ville bli skutt.

- Et tegn om at noen hadde funnet oss, sier hun om øyeblikket en sivil båt kjørte nært forbi med noen av de som hadde lagt på svøm.

Det ble skutt mot de båtene som nærmer seg, og hun skjønner det fortsatt er farlig, men også at båtførerne ikke er på samme lag som gjerningsmannen.

- Men så blir det helt stille.

Etterpå kommer flere båter, men det er først når ambulansebåten kommer at de skjønner at hjelpen var kommet.

I trygghet på landsida bistår hun politiet i deres arbeide.

Allerede mandag var Brenna tilbake på jobb.

- Jeg har vært veldig mye redd. Sorg og savn ligger som en klam hånd rundt hjertet, isre hun.

Forsvareren Vibeke Hein Bæra ber Brenna først fortelle om hvordan man setter opp programmet settes opp på øya, og hvordan AUF sprer informasjonen om dette. Brenna bekrefter at denne informasjonen legges åpent ut på AUfs internettsider.

- Det er to som er hyret inn for å ivarta sikkerheten på AUFs sommerleir, sier Brenna på spørsmål om hvordan sikkerheten er organisert.

Hun ble ikke oppringt 22. juli da tiltalte ba om å bli fraktet over sundet.

- Jeg tror det ville vært betydelig vanskeligere uten, og det ville neppe blitt rekvirert en egen båt til ham, svarer hun på spørsmål om Breiviks bruk av politiuniform gjorde det lettere å komme over til øya.

Forsvareren Geir Lippestad spør om det refererte utbruddet ikke kan ha kommet fra andre ungdommer og ikke Breivik. Brenna gjentar at hun føler seg sikker på at utbruddet kom fra ham.

Personvernpolicy