Norsk general i bombedrama

FARLIG: Robert Mood er øverstkommanderende for FNs observatørstyrker i Syria. (Foto: AFP Photo)
FARLIG: Robert Mood er øverstkommanderende for FNs observatørstyrker i Syria. (Foto: AFP Photo)

FN-observatørenes leder i Syria, norske Robert Mood, slapp uskadd fra en veibombe som eksploderte rett etter at bilen han satt i hadde passert utenfor Deraa sør i landet onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks opprørssoldater som kom kjørende i en bil etter FN-kolonnen, ble såret i eksplosjonen, melder Aftenpostens korrespondent Jørgen Lohne fra Deraa.

FN-kjøretøyene hadde passert mindre enn ett minutt tidligere, og Lohnes bil var en av de siste som kjørte forbi stedet før det smalt.

– Ikke hensiktsmessig

Angrepet fant sted i al-Misnihya-området, rundt 5 kilometer utenfor Deraa. Det er uklart hvem som hadde plantet veibomben, og Mood ønsker ikke å spekulere.

– Jeg finner det ikke hensiktsmessig å spekulere på hvem som var målet for aksjonen. Mine tanker går nå først for fremst til de soldatene som ble skadet, sa Mood under en pressekonferanse halvannen time senere.

– Dette er et eksempel på vold som det syriske folk må utholde daglig. Mitt budskap til alle i eller utenfor Syria som måtte mene at vold er veien å gå for Syrias fremtid: Dette er den veien vi absolutt ikke skal gå, sa den norske generalmajoren ifølge Aftenposten.

Les også: FN-koner ber Syrias førstedame ta grep

Anklager regimet

Onsdagens angrep utenfor Deraa var det foreløpig siste i en serie brudd på den rundt én måned gamle avtalen om våpenhvile i Syria.

Opposisjonen i landet anklager regimet for å stå bak veibomben.

– Vi tror at regimet benytter disse taktikkene for å tvinge observatørene ut, samtidig som kravet om å øke antallet observatører er økende, sier Samir Nashar i Syrias nasjonalråd. FN har vedtatt å sende inntil 300 militære observatører til Syria, men bare 50 er hittil på plass i landet.

Les også: Syrisk blodbad legger press på FN

- En krevende oppgave

Mood har tidligere uttalt at han gleder seg til oppdraget i Syria, men at han også er klar over at det kan være meget farlig.

– Det er et stort privilegium å tjene FN og det syriske folk. Samtidig vil jeg understreke at dette blir en meget krevende oppgave. De ubevæpnede observatørene kan ikke løse problemene alene, men de kan bidra til å redusere volden, uttalte generalmajoren i en pressemelding etter at utnevnelsen var et faktum.

Les også: Syria setter Kofi Annan på hard prøve

Les flere nyheter

Personvernpolicy