Rettssaken mot Anders Behring Breivik:

Drept fem dager etter 14-årsdagen

YNGST: Sharidyn Svebakk-Bøhn som ble drept på Utøya var det yngste offeret. Hun ble bare14 år gammel gammel. (Foto: NTB scanpix)
YNGST: Sharidyn Svebakk-Bøhn som ble drept på Utøya var det yngste offeret. Hun ble bare14 år gammel gammel. (Foto: NTB scanpix)

Sharidyn ble Anders Behring Breiviks aller yngste offer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Obduksjonsrapporter, onsdag

Sondre Furseth Dale (17) fra Haugesund: Han var tillitsvalgt på Karmsund videregående skole og leder av Haugaland AUF. Dale var på Utøya for andre gang. Han befant seg i vannkanten nedenfor Kjærlighetsstien/Nakenodden da han ble skutt og drept. Han ble skutt fire ganger med pistol og/eller rifle. Dahle døde av skuddskader i brystet med forblødning.

Simon Sæbø (18) fra Salangen i Troms: Leder for AUF i Salangen i Troms. Var som 16-åring den aller yngste delegaten på Arbeiderpartiets landsmøte i 2009. Den 22. juli ble han drept da han forsøkte å gjemme seg i skrenten nedenfor Kjærlighetsstien. Han ble skutt to ganger med pistol eller rifle. Sæbø døde av skuddskader i brystet.

Modupe Ellen Awoyemi (15) fra Drammen: Awoyemi var medlem i Drammen AUF og skulle ha begynt på videregående skole høsten 2011. Ble drept da hun forsøkte å gjemme seg i skrenten nedenfor Kjærlighetsstien. Hun ble skutt fire ganger med pistol og/eller rifle i kroppen. Awoyemi døde av skuddskadene.

Sharidyn Meegan Ngahiwi Svebakk-Bøhn (14) fra Drammen: Den unge engasjerte jenta hadde akkurat fylt 14 år da hun ble Anders Behring Breiviks aller yngste offer. Hun ble drept mens hun forsøkte å gjemme seg i skrenten nedenfor Kjærlighetsstien og ble truffet av to skudd fra pistol og/eller rifle. Svebakk-Bøhn døde av skuddskader i brystet og blodtap.

Marianne Sandvik (16) fra Stavanger: Skulle begynne på Jåttå videregående skole høsten 2011 og hadde vært medlem i AUF om lag et halvt år før hun reiste til Utøya. Hun ble drept da hun forsøkte å gjemme seg i området ved skrenten nedenfor Kjærlighetsstien, og ble skutt minst én gang med pistol eller rifle i magen. Sandvik døde av forblødning fra skuddskadene i buken.

Gizem Dogan (17) fra Trondheim: Styremedlem i AUF i Trondheim og elev ved Byåsen videregående skole. På Utøya befant hun seg i skogen øst for Skolestua, og ble skutt to ganger med pistol og/eller rifle. Dogan døde av skuddskader i hodet.

Johannes Buø (14) fra Longyearbyen/ Mandal: Styremedlem i AUF på Svalbard i Longyearbyen. På Utøya befant han seg i skogen øst for Skolestua, og ble skutt tre ganger med pistol. Buø døde av skuddskader i hodet og brystet.

Even Flugstad Malmedal (18) fra Gjøvik: Aktiv i Oppland AUF. Han befant seg i vannkanten ved Stoltenberget, og ble skutt én gang i bakhodet med pistol eller rifle. Malmedal døde av skuddskadene i hodet.

Syvert Knudsen (17) fra Lyngdal: Sekretær i Mandal AUF og initiativtaker til Lyngdal AUF. Skulle fra høsten 2011 starte som kokkelærling. Han befant seg ved Stoltenberget, og ble skutt tre ganger med pistol og/eller rifle. Knudsen døde av skuddskader i hodet og brystet.

Synne Røyneland (18) fra Oslo: Elev ved Bjerke videregående skole og var helt ny i AUF. Hun befant seg ved Stoltenberget, trolig i vannet eller vannkanten, og ble skutt tre ganger med pistol og/eller rifle i hodet. Røyneland døde av skuddskader i hodet.

Torjus Jakobsen Blattmann (17) fra Kristiansand: Satt i styret i Kristiansand AUF. Sønn av tidligere politisk rådgiver Trond Blattmann som er leder for Støttegruppen etter 22. juli. Torjus Jakobsen Blattmann befant seg ved Bolsjevika, og ble skutt én gang med pistol eller rifle i hodet. Blattmann døde av skuddskader i hodet.

Ingrid Berg Heggelund (18) fra Ås: Uteksaminert fra Ås videregående skole våren 2011. Hun befant seg ved Bolsjevika, og ble skutt tre ganger med pistol og/eller rifle. Heggelund døde av skuddskadene i halsen/hodet og buken/brystet. (©NTB)

(Kilder: Tiltalen, bevisoppgaven fra Oslo tingrett, Retriever, TV2.no)

OSLO TINGHUS (ABC NYHETER): De hjerteskjærende konsekvensene for de etterlatte presenteres nå i rettssal 250. Nok en gang legges hele tolv obduksjonsrapporter frem.

Den unge engasjerte drammensjenta Sharidyn Meegan Ngahiwi Svebakk-Bøhn hadde akkurat fylt 14 år. Hun ble Anders Behring Breiviks aller yngste offer.

- Hun var tvers igjennom ikkevoldelig og engasjert mot utrettferdighet. Sharidyn skulle begynt i niende klasse i fjor høst, forteller de etterlattes bistandsadvokat.

- Sharidyn feiret bursdagen sin fem dager før hun ble brutalt drept og skulle konfirmeres helga etter, fortsetter han og siterer så hennes lillesøster:

- Hun var verdens beste søster og er i hjertene våre hele tiden.

14-åringen ble drept sammen med sin venninne, 15-årige Modupe Ellen Awoyemi.

Som ved tidligere gjennomganger av drepte på Utøya, sitter den tiltalte Anders Behring Breivik helt uberørt av de sterke personlige tragediene som avdekkes.

Les også: De første overlevende forteller

I minneordet til en tredje, Simon Sæbø fra Salangen, forteller bistandsadvokaten om usikkerheten for familien. Han ble drept tre dager før sin 19-årsdag, men på selve dagen var dette ennå ikke bekreftet for hans nære.

Han var en av fem som ble drept i skrenten nedenfor Kjærlighetsstien. Her er det et 13 meters fall ned til vannet.

- I dette området døde 15 ungdommer, oppsummerte Gøran Dyvesveen, åstedsgransker hos Kripos.

- Her er det veldig bratt og ikke naturlig å bevege seg ned til vannet. Det er så bratt at du ikke vil klare å komme opp uten hjelpemidler, forteller han.

Onsdag morgen presenterte han og rettsmedisineren først obsduksjonsrapportene knyttet til de fem som drept nedenfor Kjærlighetsstien. Alle som ble drept her var tenåringer, og den yngste hadde altså nettopp fyllt 14 år gammel.

I går gikk de gjennom de ti som ble skutt på kloss hold på stien som går ovenfor.

Politioverbetjent Trond Sandsbråten overtok for Dyvesveen og forteller om to andre drepte tenåringer. Ved Skolestua ble Gizem Dogan (17) og Johannes Buø (14) fratatt livet.

Han går så over til å presentere ytterligere dystre fakta, denne gangen fra området rundt Stoltenberget og Bolsjevika hvor til sammen åtte ble skutt og drept.

De fem som ble presentert onsdag ble alle drept av skudd mot hodet.

I morgen avslutter retten sin gjennomgangen av Stoltenberget/ Bolsjevika med tre obduksjonsrapporter. Deretter starter man på en redegjørelse om massakren ved Pumpehuset hvor hele 14 ungdommer ble skutt.

Siden fredag har retten gått gjennom 45 av de 69 drapene på Utøya.

Senere onsdag skal de første overlevende fortelle om sine oppplevelser etter at Anders Behring Breivik startet massedrapene på AUFs sommerleir.

Personvernpolicy