Norge verdens beste land for mødre

HAPPY DAYS: Generalsekretær Tove R. Wang i Redd Barna i samtale med statsminister Jens Stoltenberg i forbindelse med overleveringen av rapporten som konkluderer med at  Norge er er verdens beste land for mødre. Det er tredje året på rad at Norge topper denne lista. (Foto: NTB scanpix)
HAPPY DAYS: Generalsekretær Tove R. Wang i Redd Barna i samtale med statsminister Jens Stoltenberg i forbindelse med overleveringen av rapporten som konkluderer med at Norge er er verdens beste land for mødre. Det er tredje året på rad at Norge topper denne lista. (Foto: NTB scanpix)

For tredje år på rad er Norge kåret til det beste landet å være mor i, går det fram av en rapport fra Redd Barna.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den internasjonale tilstandsrapporten for mødre og barn utgis for 13. gang og omfatter situasjonen i 165 land. Mens Norge rangeres som det beste landet å være mor i, ligger afrikanske Niger nederst på lista.

– Dette viser at Norges politikk for likestilling, barn og familie virker i praksis. Men å være best forplikter. Nå må Norge gå foran i arbeidet for å for brutt fattigdomssirkelen i de landene som kommer dårligst ut, sier generalsekretær Tove R. Wang.

Forskjellene mellom Norge og Niger er meget store. En nyfødt norsk jente kan forvente 18 års utdannelse og en levetid på over 83 år, mens ei jente som fødes i Niger kan forvente fire års utdanning og en levetid på bare 56 år.

Les også: - Fosterceller beskytter mot mot brystkreft

I tillegg til levealder og utdannelse, blir landene rangert etter faktorer som andel fødsler med helsepersonell til stede, andel kvinner som bruker prevensjon, reglene for svangerskapspermisjon og andel barn som dør før fylte fem år. I Niger dør ett av sju barn før fylte fem år.

– Det er gode nyheter at vi for tredje år på rad topper denne rangeringen, men det er samtidig viktig å holde fokus på de landene som ligger på bunn av denne statistikken. Vi skal fortsette det arbeidet vi gjør med å bedre barne- og mødrehelsen i disse landene, sier statsminister Jens Stoltenberg i en kommentar til rapporten.

Etter Norge på lista følger Island, Sverige, New Zealand, Danmark og Finland.

Ifølge Redd Barna tar Norge også førsteplassen som verdens beste ammeland, og også som verdens beste land å være kvinne i.

Les også:

Norske mødre skammer seg over å amme

Tommys barn er ulovlig bortført av mamma

- Skiftarbeid gir flere psykiske plager


Les flere nyheter

Personvernpolicy