Voldtektsmann kjemper for kvinners rettigheter

ANGRER: Dumisani Rebombo var 15 år da han voldtok en jente i landsbyen sin.
ANGRER: Dumisani Rebombo var 15 år da han voldtok en jente i landsbyen sin.

I Sør-Afrika har 28 prosent av den mannlige befolkningen voldtatt. Nå kjemper tidligere voldtektsmann, Dumisani Rebombo, for kvinners rettigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Sør-Afrika er det like vanlig at en jente blir voldtatt som at hun lærer å lese.

Dumisani Rebombo var bare 15 år da han voldtok en jente i landsbyen sin, som ligger i nærheten av Limpopo, i 1979. Guttene mobbet han, og sa han ikke var «en ekte mann».

I et intervju med CNN sier han at den eneste måten han kunne motbevise det de sa, var å voldta en jente.

To av «vennene» hans plukket ut en jente, som sa at hun var smartere enn guttene, og Rebombo voldtok henne. Dette var første gang han hadde sex.

– Jeg bestemte meg for å gå med på å voldta jenta, og jeg fikk øl og sigaretter. Etter jeg var ferdig, fikk hele fotball-laget beskjed, som kom og ga meg applaus, sier Rebombo til The Guardian.

Dette er nå over 20 år siden, og Rebombo har angret hver dag siden.

Les også: Ung jente voldtatt, tvunget til å gifte seg med voldtektsmannen

Hvert 26. sekund

I løpet av 2010 og 2011 ble 66.196 tilfeller av voldtekter anmeldt i Sør-Afrika, men ifølge CNN tror politiet at antallet voldtekter er langt høyere.

Så mange som 28 prosent av alle menn i Sør-Afrika har en eller annen gang voldtatt ifølge en ferskt studie fra Sør-Afrika.

Flertallet av voldtekstforbyterne er under 20 år. En kvinne blir voldtatt hvert 26.sekund, ifølge «People Opposing Women Abuse» .

Rebombo reiste etter hvert fra landsbyen han vokste opp i, og ble med i en kristen organisasjon. Etter hvert begynte han å jobbe for en gruppe som kjemper for likestilling, hvor han kom i kontakt med flere voldtektsofre.

Les også: Etterforsker voldtekt i pirattaxi

«Gutter er gutter»

I løpet av denne tiden begynte skyldfølelsen å ta overhånd. Han snakket med en pastor om å oppsøke sitt offer, men pastoren skal bare ha avfeid ham og sagt at «gutter er gutter».

Men Rebombo hørte ikke på pastoren. Han oppsøkte jenta som fortalte at hun hadde blitt voldtatt ytterligere to ganger.

– Jeg følte anger, og jeg var både trist og flau over at jeg fortsatte livet mitt selv om hennes liv ble miserabelt, sier Rebombo.

Les også: Dømt til fengsel etter voldtekt av mann

Fremmer sunne forhold

Rebombo er nå gift og bor i Mpupalanga i nærheten av Durban.

Han jobber for Sonke Gender Network, som promoterer sunne forhold mellom menn og kvinner. Han jobber nå aktivt for at menn ikke lenger skal synes det er ålreit å ikke respektere kvinner.

Hver dag tenker han på hva hans eget offer sa den gangen han møtte opp på døren.

– Vær så snill. Lær sønnen din å ikke gjøre det samme som du gjorde mot meg.


Les flere nyheter

Personvernpolicy