- Fosterceller beskytter mor mot brystkreft

Selv lenge etter at barnet er født, kan moren ha fosterceller i sin kropp. Dette kan ha en effekt på kvinnens helse. (Foto: Colourbox.com)
Selv lenge etter at barnet er født, kan moren ha fosterceller i sin kropp. Dette kan ha en effekt på kvinnens helse. (Foto: Colourbox.com)

Celler fra fosteret lever videre i kvinnen lenge etter at hun har født. Dette kan forklarer hvorfor mødre sjeldnere får brystkreft enn andre kvinner, ifølge ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alle graviditeter ender små mengder av fosterets celler i morens kropp. Og der kan de overleve i flere tiår etter at barnet er født.

Ny forskning viser at disse cellene kan ha stor betydning for mors helse – både i positiv og negativ forstand, melder Videnskab.dk.

Danske forskere har vist at mødre med spor av celler fra fosteret har tre ganger lavere risiko for å utvikle brystkreft, sammenlignet med kvinner som ikke har fosterceller i kroppen.

Til gjengjeld har kvinnene fire ganger så stor risiko for å utvikle tykktarmskreft, ifølge studien.

- Begge funnene er sterke og ser ikke ut til å kunne tilskrives andre faktorer. Cellene har tilsynelatende en markant beskyttende effekt i forhold til brystkreft og det motsatte for tykktarmskreft, sier forsker Mads Kamper-Jørgensen fra Kræftens Bekæmpelse til Videnskab.dk.

Les også: - Brystkreft er ikke én, men ti sykdommer

Ikke alle mødre har fosterceller i kroppen

Man har lenge sett en mulig sammenheng mellom det å få barn og redusert risiko for brystkreft, men man har ikke kunnet dokumentere hvordan det henger sammen.

Det var da amerikanske forskere man nylig viste at celler fra fosteret kan overleve i moren i mange år etter fødselen, at de danske forskerene tenkte at dette kunne være en forklaring.

Det er nemlig slik at ikke alle kvinner som har født har fosterceller i kroppen.

- Da var det jo opplagt å undersøke om om kvinnene hadde forskjellig risiko for å utvikle brystkreft, sier Kamper-Jørgensen.

Les også: To av tre overlever nå kreft

Vanskelig jakt

Men jakten på fosterceller blant morens egne celler er ikke lett. Per i dag er de eneste cellene som forskerne kan skille fra morens egne, celler fra guttebarn. Dette er fordi disse er bærere av et y-kromosom, mens morens celler kun inneholder x-kromosomer. Disse kan man finne ved hjelp av en enkel blodprøve.

Forskerne brukte data fra en stor dansk befolkningsundersøkelse. De regnet i utgangspunktet med å bare finne en effekt for brystkreft, men undersøkte også om det var en kobling mellom fosterceller og tykktarmskreft, for å ha noe å sammenligne med.

Gjennom dataene fant forskerne 428 kvinner som i utgangspunktet var friske, men hvorav 89 i ettertid har utviklet brystkreft, 67 har utviklet tykktarmskreft og 272 fortsatt var friske.

- Kvinnene som hadde celler med guttefosterets y-kromosom i sitt blod, hadde tre ganger lavere risiko for å få brystkreft. Cellene fra guttefosteret er altså ut til å ha en sterkt beskyttende effekt. For tykktarmskreft var det helt omvendt, sier Kamper-Jørgensen.

Kan booste immunforsvaret

Forskerne vet ikke ennå hvorfor fostercellene har denne effekten, men teorien er at de booster immunforsvaret i kvinnens kropp.

Dette vil kunne gjøre at kroppen raskere oppdager og bekjemper kreft i brystet, mens en overreaksjon av immunforsvaret kan gi betennelse i tykktarmen, noe som øker risikoen for tykktarmskreft, forklarer Kamper-Jørgensen.

- Det eneste vi kan uttale oss om i denne studien er kvinner som får guttebarn. Men vi regner med at kvinner som får jentebarn også får spor av fosteret i sitt blod. Vi tror at effekten for jenter og gutter er den samme, sier han til Videnskab.dk.

De danske forskerne har samarbeidet med forskere fra University of Washington og gjennomført studien ved Institutet for Folkesundhed på Københavns Universitetet.

Les også:

- Skiftarbeid gir flere psykiske plager

Fjernet og fikset bryst i en operasjon

Studie: - 800 grunnløse brystkreftdiagnoser

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy