Vikingskipene blir ikke flyttet

For å sikre at utvalget samlet seg om fordomsfrie råd, fikk ingen nordmenn plass i utvalget som skulle avgjøre risikoen ved å flytte vikingskipene fra Bygdøy til Bjørvika (Foto: Scanpix).
For å sikre at utvalget samlet seg om fordomsfrie råd, fikk ingen nordmenn plass i utvalget som skulle avgjøre risikoen ved å flytte vikingskipene fra Bygdøy til Bjørvika (Foto: Scanpix).

Etter å ha mottatt en rapport fra en ekspertgruppe sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen at det ikke blir noen flytting av vikingskipene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

* Kulturhistorisk museum har i 13 år arbeidet for nytt museum med vikingskipene som hovedattraksjon ved operaen i Bjørvika.

* Dette ønskes også av oslobenken på Stortinget, Oslo bystyre og Oslo Arbeiderparti. Regjeringspartienes stortingsgrupper er delt.

* Riksantikvaren mener Vikingskiphuset og skipene hører sammen i en helhet.

* Norsk Folkemuseum vil ha skipene der de er, og dessuten nytt museum på Bygdøy.

* Kon-Tiki Museet har «truet» med å flytte fra Bygdøy til Thor Heyerdahls hjemby Larvik, hvis vikingskipene flyttes.

* Et internasjonalt utvalg ble nedsatt våren 2011 for å vurdere risiko for vikingskipene og gjenstandene ved en eventuell flytting fra Bygdøy til Bjørvika. Ekspertgruppen har vært ledet av Jesper Stub Johnsen, bevaringssjef ved Nationalmuseet i København.

*Ekspertgruppen overleverte torsdag sin rapport til kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV). Ekspertgruppen konkluderer med at det er for stor risiko å flytte vikingskipene.

*Kristin Halvorsen sa etter å ha mottatt rapporten at diskusjonen om en eventuell flytting av vikingskipene nå definitivt er over.

Vikingskiputvalget

* Jesper Stub Johnsen, bevaringssjef ved Nationalmuseet i København, har ledet det internasjonale utvalget som har vurdert om det er forsvarlig å flytte vikingskip og skjøre gjenstander fra museet på Bygdøy til Bjørvika.

* De øvrige tre medlemmene av utvalget er: May Cassar, professor of Sustainable Heritage og director of the Centre for Historic Buildings, Collections and Sites, University College of London.

* Ronald Bockius, hovedkonservator og forskningsleder ved Römisch-Germanisches Zentralmuseum, Museum für Antike Schiffahrt, Mainz, Tyskland.* David Saunders, konservator, Department of Conservation and Scientific Research, The British Museum, London.

Halvorsen fikk torsdag overrakt rapporten fra et internasjonalt ekspertutvalg som konkluderer med at det er for stor risiko å flytte vikingskipene fra Bygdøy til Bjørvika. Utvalget anbefaler å utvikle vikingsamlingen på Bygdøy.

– Diskusjonen om en eventuell flytting av vikingskipene er nå definitivt over. Det internasjonale ekspertutvalget har gitt meg klare råd om at vikingsamlingen ikke vil tåle en flytting, sier Halvorsen.

Lang strid

Striden om plasseringen av vikingskipene har pågått i 13 år. Det internasjonale utvalget ble nedsatt våren 2011 for å vurdere risiko for vikingskipene og gjenstandene ved en eventuell flytting fra Bygdøy til Bjørvika. Ekspertgruppen har vært ledet av Jesper Stub Johnsen, bevaringssjef ved Nationalmuseet i København.

– Nå må vi sette alt inn på å følge opp anbefalingene om hvordan vi skal ta vare på gjenstandene, sier Halvorsen.

Samarbeid

Utvalget har påpekt at det er stort behov for dokumentasjon og sikring av spesielt sledene og vognene fra Osebergfunnet.

– Kunnskapsdepartementet har stor forståelse for Universitetet i Oslos utfordringer knyttet til sikringen av nasjonalskattene. Vi vil derfor komme tilbake til hvordan dette kan håndteres i samarbeid med universitetet. Universitetet har ansvaret for vikingskipene, men vi ser at en sikring og utvikling av vikingskipsamlingen også er et nasjonalt ansvar. Dette betyr også at vi vil bidra til finansiering av nødvendige tiltak, sier kunnskapsministeren.

Rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo sier at han er svært glad for utvalgets tydelige konklusjon.

– Universitetet har allerede bevilget ekstramidler for å stanse nedbrytingen av vikingskipene, sier Ottersen.

Les også:

Ekspertene klare til å gi råd om vikingskipene

Sikrer vikingskatter for fremtiden

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Personvernpolicy