Auksjonssjef: – Verden må lære at Munch er norsk

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunstskatten «Skrik» rullet torsdag morgen over verdens TV-skjermer etter rekordprisen på Sotheby's natt til torsdag. Men få vet at kunstneren var norsk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

CNN , BBC og ABC News hadde alle auksjonsrekorden og bilde av det verdensberømte maleriet på sine nettsider.

ABC News fortalte om salget av det ene av de fire «Skrik»-versjonene, uten at kunstnerens nasjonalitet blir nevnt. Britiske BBC skriver derimot om «den norske impresjonisten Edvard Munch».

– Må lære opp folk

Sjef for Grev Wedels plass Auksjoner, Hans Richard Elgheim, fulgte auksjonen i New York med stor spenning.

– Det som står og skinner, er denne verdensrekorden som Sotheby's fikk, og som er av en norsk kunstner, sier Elgheim til NTB.

«Skrik» slo alle rekorder og ble tidenes dyreste maleri som er solgt på auksjon. Eier Petter Olsen kan håve inn 107 millioner dollar (615 millioner kroner). Dermed har han sikret byggingen av et nytt Munch-museum på hjemstedet Hvitsten ved Oslofjorden.

Olsens «Skrik»-versjon ble solgt etter 12 minutter med budrunde til en anonym kjøper. Eksperter håper at det de neste dagene vil sive ut hvem kjøperen er.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror vi trenger å tenke oss om for å fordøye dette. Vi må begynne å lære folk at Munch er norsk. Folk vet at Edvard Munch malte «Skrik», men at Munch er norsk, er det ikke så mange som vet, sier Elgheim.

Les også: Skrik solgt til rekordpris

Norgesreklame

Auksjonarius Hans Richard Elgheim mener for få vet at Munch var norsk. (Foto; NTB scanpix)Auksjonarius Hans Richard Elgheim mener for få vet at Munch var norsk. (Foto; NTB scanpix)

– All publisiteten som har vært her og som kommer til å gå i ekko i de neste dagene, det er norgesreklame på sitt aller beste. Jeg tror at dette er det beste kultureksportframstøtet som har vært gjort, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også andre Munch-malerier ble solgt på auksjonen hos Sotheby's onsdag kveld, men ingen var gjenstand for tilnærmet så stor konkurranse som «Skrik», noe Elgheim ikke legger for mye vekt på.

– I kveld dreide det seg om «Skrik» og markedet vil nok absorbere dette etter hvert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Atmosfæren under auksjonen ble betegnet som elektrisk, og selgeren Petter Olsen sa på en pressekonferanse etter auksjonen at han var fornøyd.

– Mitt inntrykk er at det er en ekstra spent situasjon. Det er vel en spenning som grenser til det ubehagelige. Når det er sagt, så har Sotheby's håndtert dette fra a til å. Så jeg har et bestemt inntrykk av at selgeren er fornøyd, sier Hans Richard Elgheim.

Les også: Sotheby's: Lykkelige over verdensrekorden

Les også: Ødela maleri til 200 millioner med rumpa

Tenker strategisk

Munch-museets direktør Stein Olav Henrichsen fulgte naturlig nok også med på auksjonsthrilleren i New York.

– Det har jo vært det historiske øyeblikket vi har sett for oss. Det har vært utrolig spennende. Man blir jo både rørt og stolt av å være norsk og ha en kunstner av et slikt format, sier Henrichsen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier museet nå kommer til å jobbe systematisk og strategisk for å dra nytte av salget, men også for å løfte fram Edvard Munch som en kunstner i et internasjonalt perspektiv.

– Vi prøver å skape en interesse om et langt større kunstnerskap enn dette ene verket. Dette verket er en spennende inngang til en kunstner som har en stor produksjon. Det er mange ting vi må ta tak i, men det er et glimrende utgangspunkt, sier Henrichsen.

Les også:

Kraftfullt skrik

Dronning Sonja spent før kunstdebuten

Les flere nyheter på ABC Nyheter