Petter Olsen om «Skrik»-salget: – Jeg er fornøyd

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med en prislapp på 107 millioner dollar er «Skrik» verdens dyreste bilde solgt på auksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om «Skrik»

* Edvard Munch malte sitt første «Skrik» i 1893. I alt finnes det fire versjoner, tre er utstilt på Munch-museet og i Nasjonalgalleriet. Det siste verket selges av forretningsmannen Petter Olsen.

* Det har vært i familiens eie i over 70 år.

* Verket går under hammeren hos auksjonshuset Sotheby's i New York 2. mai.

* Versjonen som selges, er en av to laget i pastell på papp. De to andre versjonene er malt i olje.

(Kilder: Munch-museet, Sotheby's og Nasjonalgalleriet)

Natt til torsdag ble Edvard Munchs «Skrik» solgt for 107 millioner dollar. Kjøperen ønsker foreløpig å være anonym.

– Jeg er fornøyd, sa selger Petter Olsen på en pressekonferanse kort tid etter at den nervepirrende og historiske auksjonen hos auksjonshuset Sotheby's i New York var avsluttet. Spørsmålet som ble stilt, var om han var fornøyd med å ha solgt verdens dyreste bilde.

Se auksjonen i New York her

Olsen som nå kan innkassere 615 millioner kroner, sier han håper publisiteten som blir skapt ved dette salget, fører til økt interesse for Munchs arbeid og økt interesse for det viktige budskapet han mener bildet har.

– Fortsatt vil Munch komme til å spille en betydelig rolle i mitt liv, og med mitt eget Munch-prosjekt kommer jeg til å fokusere på livet og kjærligheten, understreket Olsen. På hjertet hadde han et miljøutspill om at verden går under dersom vi ikke gjør noe med planeten vi lever på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Verden må lære at Munch er norsk

119,9 millioner

Legger man på salær og avgifter til salgssummen, er den endelige prislappen 119.922.500 dollar, eller 689 millioner kroner.

Verdenskunstens mesterverk med signaturer fra Marc Chagall, Pablo Picasso og Joan Miró kom på rekke og rad, millionene satt løst, men kveldens hovedattraksjon var likevel bilde nummer 20 hos det fasjonable auksjonshuset Sotheby's i New York: «Skrik» av Edvard Munch.

– Det har vært en fantastisk kveld og veldig morsomt! Det er nesten synd at Munch selv ikke får oppleve denne voldsomme anerkjennelsen, sier Munch-museets direktør Stein Olav Henrichsen til NTB like etter at rekordsalget var et faktum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ødela maleri til 200 millioner med rumpa

– En av verdens viktigste

Interessen rundt salget av det ikoniske Munch-bildet har vært enorm. Sikkerheten rundt auksjonshuset var også massiv med politi og sikkerhetsfolk. Kun inviterte gjester fikk komme inn i salen hvor de ble møtt med champagne og kanapeer. Internasjonal presse sto klemt langs veggene, og stolradene med pengesterke kjøpere var fylt til siste stol.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sotheby's: Lykkelige over verdensrekorden

Salget av det verdenskjente bildet har vakt internasjonal oppsikt og betegnes av flere som kunsthistorisk milepæl.

– Dette er helt klart med på å befeste Edvard Munch som en av verdens viktigste kunstnere, sier Henrichsen som fulgte auksjonen fra salen.

Se også: Slår alle rekorder

Interesserte kjøpere

I forkant av auksjonen hadde flere kjøpere signalisert interesse for det verdenskjente Munch-bildet. Auksjonarius Tobias Meyer startet budene på 40 millioner dollar.

I rask rekkefølge kom budene med 1 million dollar i slengen. Da budene var kommet opp i rundt 70 millioner dollar, gikk det noe tregere, men tok seg raskt opp.

Da auksjonarius kunngjorde at budet var på 99 millioner, gikk det et sukk gjennom salen. En liten forsinkelse fra dem som bød via telefon fikk auksjonarius til å utbryte:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med et bud på 99 millioner har jeg all verdens med tid, sa Tobias Meyer.

Da telefonbudene fra de anonyme budgiverne rundet 100 millioner dollar, brøt det ut spontan applaus i salen hos Sotheby's. Og mens budene lirket seg mot den nye rekorden, var stemningen i salen elektrisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En svak mumling kunne høres mellom benkeradene, kun avbrutt av lyden fra mobiltelefoner og kamera som foreviget begivenheten. Da tilslaget kom på 107 millioner dollar var rekorden et faktum.

Les også: Her vises «Skrik» frem

Gammel rekord

Den gamle rekorden for malerier solgt på auksjon ble satt under vårauksjonen på Christie's i New York for to år siden. Da ble Pablo Picassos «Nu au Plateau de Sculpteur» (Naken, grønne blader og byste) solgt for 106,5 millioner dollar (610 millioner kroner).

«Skrik» som ble solgt i New York, er laget med pastell på papp og er en av totalt fire versjoner av det kjente bildet. De tre andre versjonene er eid av Munch-museet og Nasjonalgalleriet i Oslo. De norskeide versjonene av «Skrik» vil trolig ikke bli vist utenfor landegrensene med det første på grunn av flere tyverier de siste årene.

«Skrik» har vært i forretningsmannen Petter Olsens og hans families eie i over 70 år. Han har valgt å selge bildet for å finansiere et kunstsenter, hotell og museum på Ramme Gaard i Hvitsten.

Les også:

Kraftfullt skrik

Dronning Sonja spent før kunstdebuten


Les flere nyheter