Storstilt militærøvelse i London før sommer-OL

Det britiske militæret innledet onsdag en ni dager lang øvelse i forkant av sommer-OL, som London skal være vert for. Foto: REUTERS / NTB scanpix
Det britiske militæret innledet onsdag en ni dager lang øvelse i forkant av sommer-OL, som London skal være vert for. Foto: REUTERS / NTB scanpix

Det britiske militæret innledet onsdag en ni dager lang militærøvelse som forberedelse til sommer-OL. Ledere sier treningen skal gjøre dem i stand til å takle angrep som 9/11.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire Royal Air Force-kampfly kunne sees susende over den britiske hovedstaden onsdag idet den britiske hæren for alvor startet forberedelsene til årets sommer-OL.

Kampflyene parkerte på en base nordvest i London. Det er første gang flyene er stasjonert i hovedstaden siden andre verdenskrig.

Kommandør Stuart Atha i den britiske luftstyrken mener flyene er en viktig del av sikkerhetsforberedelsene til OL.

Takle angrep

– De vil gjøre oss i stand til å takle, i den ene enden angrep som 9/11, og videre ned til lavere nivåer og mildere typer trusler som vi kan stå overfor, sier Atha.

– Det vi gjør, er å få på plass det vi kan beskrive som kloke og passende tiltak, slik at vi kan reagere i rett tid og på en hensiktsmessig måte dersom dette skulle bli nødvendig, legger han til.

Les også: OL og budsjettkutt skviser hjemløse i London

På spørsmål om hvem som kan anses som mulige angripere, svarer Atha:

– Jeg håper at når de ser hvordan vi forbereder oss, vil de bli skremt fra å komme med noen trusler mot lekene.

– Galskap

Enkelte har imidlertid stilt spørsmål ved om alle sikkerhetstiltakene virkelig er nødvendige og kaller det hele «olympisk galskap». Demonstranter har anklaget det britiske forsvarsdepartementet for å skape frykt i befolkningen.

Mange reagerer også på prisen man må betale for det hele. I tillegg til 9,3 milliarder pund av skattebetalernes penger til sikkerhetstiltakene i seg selv, må innbyggerne også belage seg på forstyrrelser i trafikken og på offentlige transportmidler mens arrangementet pågår.

Les også: Brovold kritisk til OL-arenaen i London

Forsvarsminister Philip Hammond understreker at til tross for at det ikke finnes en spesifikk trussel mot arrangementet, er det viktig at hæren er godt forberedt for å sørge for at alt går trygt for seg.

Les flere nyheter

Personvernpolicy