Advarer kolleger mot å bruke tid på Breivik

UINTERESSANT: En politibetjent fester håndjernene på tiltalte Anders Behring Breivik før en lunsjpause i rettssaken i Oslo tinghus. (Foto: NTB scanpix)
UINTERESSANT: En politibetjent fester håndjernene på tiltalte Anders Behring Breivik før en lunsjpause i rettssaken i Oslo tinghus. (Foto: NTB scanpix)

Professor i statsvitenskap, Janne Haaland Matlary, mener Anders Behring Breivik er både historisk og politisk uinteressant. Hun advarer kollegene sine mot å kaste bort tiden sin på å analysere ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Den politiske effekten er null, personen som står bak handlingene, er et null, hvorfor bruke så mye tid og presse på ham? sier Matlary til Klassekampen.

Hun sier det er dårlig bruk av arbeidstiden å stille opp med en seriøs analyse av noe som er så primitivt.

– Hvis man tar ham seriøst, bidrar man bare til mer oppmerksomhet om ham, som er hans reelle motivasjon, sier den anerkjente professoren i statsvitenskap.

– Det er tydelig at han selv tror på sin egen visjon, men denne er mer et alibi for massemord enn en politisk motivasjon. Hans ideer er banale, men hans gjerninger er onde og grusomme, hvorfor dvele ved dette, spør hun.

Les også: Begynner gjennomgangen av drapene på Utøya

Matlary sier Breiviks politiske forståelse og begrunnelse er primitiv og uinteressant, og at det ikke er noen som tror at det foregår en muslimsk invasjon av Europa.

– Derfor er dette heller ikke noe å analysere for en statsviter, sier hun.

På spørsmål om ikke fagfolk kan bidra til å vise at det er flere som deler hans politiske forståelse og analyse, svarer hun at det ikke er empirisk belegg for noe av det han hevder.

– Han setter opp muslim og kristen og lager merkelige skillelinjer til dels basert på raseteori. Hans analyse er så dum og primitiv at den er helt uten en realistisk referanseramme, og han har ingen bevegelse bak seg, sier hun.

Rettssaken mot Breivik er inne i sin tredje uke og starter opp igjen på torsdag. Den planlegges å vare i ti uker, og dom er ventet senest 20. juli.

Les også:

Pengene renner inn på Utøya-konto

AUF-lederen: - 22.juli-ofrene var pionerer

- Aldri mer 22.juli

Breivik reagerte for første gang

Breivik får støtteerklæringer

Les Breiviks forklaring ord for ord

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter

Personvernpolicy