- Det er nå sorgprosessen starter

Svømmelandslaget samlet seg tirsdag til minnegudstjeneste for Alexander Dale Oen på hotellet i Flagstaff. Det er nå bearbeidelsen av sorgen begynner, sier sjømannsprest Line Kvalvaag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minnegudstjenesten startet klokka 18 tirsdag lokal tid på hotellet Embassy Suites der det norske svømmelandslaget bor.

– Det ble en verdig og fin minnestund, hvor det opplevdes godt å hedre Alexanders minne. Det var bra for alle å ha en slik høytidelig minnemarkering etter et døgn som har vært helt uvirkelig for her borte, sier Olympiatoppens OL-lege Ola Rønsen i en pressemelding.

Gudstjenesten var lukket, og det var bare Dale Oens svømmekolleger og de øvrige i apparatet rundt landslaget som fikk delta.

– Minnegudstjenesten er for utøverne, og vi vil gjøre dette så verdig som mulig, sa sjømannsprest Line Kvalvaag til NTB kort tid før seremonien skulle starte.

Se også: - Han var en av de snilleste jeg vet om

Sorg

Kvalvaag, som er prest ved den norske sjømannskirken i San Pedro i Los Angeles, forteller at det er nå, snart et døgn etter at 26-åringen ble funnet livløs og litt senere erklært død, at følelsene virkelig begynner å slå inn. Det er nå bearbeidelsen av sorgen starter.

– Det har vært en lang dag. Det er nå den virkelig sorgprosessen starter, sier hun.

Sjømannspresten tenker på utøverne, men også på landslagsledelsen som har jobbet hele dagen med det lokale politiet, leger, sykehus og pressen. Først når de er tilbake på hotellet og får satt seg ned, starter jobben med å bearbeide sorgen.

Les også: Døde av hjertestans

Forsøkte gjenoppliving

Alexander Dale Oen ble mandag kveld lokal tid funnet livløs på badet av lagkamerater, som hadde reagert på at 26-åringen brukte lang tid i dusjen. Olympiatoppens lege Ola Rønsen kom raskt til stedet og satte i gang hjerte- og lungeredning mens de ventet på ambulansen, som kom 6-7 minutter senere. Dale Oen ble erklært død en snau time senere.

Dale Oen hadde en rekke nasjonale og internasjonale meritter. Han tok OL-sølv på 100 meter bryst i Beijing i 2008. I fjor ble han verdensmester i samme øvelse i Shanghai. Da var han sterkt preget av terrorangrepene i Oslo og Utøya, og han rørte en hel nasjon med sine tårer på seierspallen.

Se også: Sørger over Dale Oen

Svømmestjernen var et av Norges største medaljehåp i London-OL til sommeren. De siste månedene hadde han slitt med en skulderskade, men i løpet av USA-oppholdet ble det rapportert om at Dale Oen var i framgang.

Dale Oen ble obdusert tirsdag, men det kan ta flere uker før resultatet av obduksjonen er klart.

Les også:

- Dette er grusomt

Stoltenberg: - En stor idrettsutøver fra et lite land

Verden i sjokk etter Dale Oens død


Les flere nyheter

Personvernpolicy