Spenningen stiger foran Skrik-auksjon

Ansatte ved Sothebys poserer med Edvard Munchs maleri «Skrik». Onsdag kan maleriet bli det dyreste solgt på auksjon noen gang. Foto: Scanpix/Reuters.
Ansatte ved Sothebys poserer med Edvard Munchs maleri «Skrik». Onsdag kan maleriet bli det dyreste solgt på auksjon noen gang. Foto: Scanpix/Reuters.

Når Edvard Munchs «Skrik» går under hammeren i New York onsdag, tror eksperter det kan bli verdens dyreste maleri som er solgt på auksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Skrik»
* Edvard Munch malte sitt første «Skrik» i 1893. I alt finnes det fire versjoner, tre er utstilt på Munch-museet og i Nasjonalgalleriet. Det siste verket selges av forretningsmannen Petter Olsen.


* Det har vært i familiens eie i over 70 år.

* Verket går under hammeren hos auksjonshuset Sotheby's i New York 2. mai. Budene starter på 80 millioner dollar.

* Versjonen som selges, er en av to laget i pastell på papp. De to andre versjonene er malt i olje.(Kilder: Munch-museet, Sotheby's og Nasjonalgalleriet)

Auksjonshuset Sotheby's starter budrunden på 80 millioner dollar, men kunsteksperten Nicolai Frahm i London mener maleriet blir solgt for mye mer.

– Jeg tror det vil gå for 150 millioner dollar, sier han.

– Dette er første vi gang vi har hatt et slikt ikonisk verk til salgs. Maleriet er mye mer kjent enn kunstneren noen gang var, sier Frahm.

Auksjonsrekord

Andre kunsteksperter mener maleriet kan gå for rundt 125 millioner dollar.

Hvis ekspertene får rett, vil auksjonsrekorden fra 2010 ryke. Da ble et Picasso-maleri auksjonert bort for 106,5 millioner dollar.

Les også: Kraftfullt skrik

Verdens dyreste maleri er imidlertid av Paul Cézanne, og det ble kjøpt privat av kongefamilien i Qatar i fjor for ikke mindre enn 250 millioner dollar.

Når det kommer til kjøpere, er mange forsiktige med å spå. Alt fra kinesiske milliardærer til det kjente Museum of Modern Art (MoMA) i New York er nevnt.

Kjendis

– Vi har hatt mange kjente verker hos oss opp igjennom årene, men det er ikke ofte vi har en kjendis som dette. «Skrik» er etter «Mona Lisa» det mest kjente kunstverket i verden, sa lederen for moderne kunst hos Sotheby's, Simon Shaw, til NTB i forkant av auksjonen.

Maleriet er laget med pastell på papp. Det har vært i forretningsmannen Petter Olsens og hans families eie i over 70 år. Olsen har valgt å selge for å finansiere et kunstsenter, hotell og museum på Ramme Gaard i Hvitsten i Vestby kommune.

Les flere nyheter

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy