Mattilsynet advarer etter parasittfunn

Mattilsynet advarer mot å ta med seg gatehunder hjem til Norge etter at parasitten tungeorm for første gang er påvist her i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Parasitten linguatula serrata (tungeorm) ble funnet på en gatehund som var hentet fra Romania til Norge. Tungeormen, som lever i nese, svelg og luftveier hos dyr, kan smitte både til mennesker og til andre hunder. I tillegg kan parasitten etablere seg i norsk fauna.

– Å ta med seg gatehunder hjem fra andre land, betyr en betydelig økt risiko for at det kommer nye parasitter og sykdommer inn til landet, sier tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet.

Folkehelseinstituttet opplyser at parasitten ikke vil føre til alvorlig sykdom, men en smittet person vil likevel kunne føle ubehag, og parasitten må fjernes kirurgisk.

Folk som tar med seg dyr hjem fra reiser, gjør det gjerne for å hjelpe lidende dyr.

– Men vi vil oppfordre dem til å tenke over at de da utsetter andre dyr, både kjæledyr og ville dyr, for smitte som vi ikke har i landet – og som vi definitivt ikke ønsker å få hit, sier Landsverk.

Dersom man ønsker å hjelpe gatehunder, anbefaler Mattilsynet at dyrene hjelpes i hjemlandet ved at man støtter organisasjoner som arbeider for dyrevern og dyrehelse i hundenes hjemland.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden