Åpen for alle - alltid

Begynner gjennomgangen av drapene på Utøya

Rettsmedisiner Torleiv Ole Rognum har ledet det tunge arbeidet med å obdusere de 77 drepte etter terrorangrepene 22. juli 2011. Han medgir at han gruer seg til å legge fram sine konklusjoner for retten. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Rettsmedisiner Torleiv Ole Rognum har ledet det tunge arbeidet med å obdusere de 77 drepte etter terrorangrepene 22. juli 2011. Han medgir at han gruer seg til å legge fram sine konklusjoner for retten. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag begynner den delen av rettssaken mot Anders Behring Breivik alle har gruet seg til: gjennomgangen av de 69 obduksjonsrapportene fra Utøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De etterlatte etter 22. juli kommer til å få repetert i detalj hvordan deres kjære ble skutt og drept på Utøya - i rettsmedisinernes tekniske og distanserte form. Ingen bilder av døde mennesker skal vises i rettssal 250, slik vanlig er i drapssaker. Norges mest erfarne rettsmedisinere skal veksle på å beskrive drapene ved hjelp av plansjer og markeringer av hvor på kroppen kulene til Anders Behring Breivik traff.

Torleiv Rognum, som leder gruppen av obdusenter i 22. juli-saken, uttalte i forkant av rettssaken at han også gruet seg.

– Ja, jeg gjør det. Men vi skal forberede oss godt. Jeg gruer meg mest til å finne den rette balansen mellom å være veldig nøyaktig og få fram eksakt hva som har skjedd. Men samtidig ikke såre unødig, sier professor Torleiv Rognum til NRK.

69 drap

Totalt skal retten gjennom alle de 69 drapene på Utøya. De ni første på fredag. Først én uke senere legger retten opp til å være ferdig med gjennomgåelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo tingrett tar fri fra terrorrettssaken mandag og onsdag denne uka, tirsdag er 1. mai og offentlig fridag. Derfor blir rettsuka bare to dager lang. Dette blir den tredje uka av den ti uker lange rettssaken.

Les også: - Det er mest støtteerklæringer

Den begynner torsdag med at departementsråd Ingelin Killengreen i Fornyings- og administrasjonsdepartementet redegjør for de materielle skadene i regjeringskvartalet og konsekvensene de har fått for departementene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt er rundt 2.000 arbeidsplasser flyttet fra de utbombede bygningene i regjeringskvartalet til provisoriske lokaler spredt rundt i Oslo. Skjebnen til Høyblokka og framtiden til kvartalet er fortsatt uavklart.

Breiviks ankomst

Vitnet Jon Olsen var samboer med «Mor Utøya», Monica Bøsei, og mannen som førte ferja MS Thorbjørn til Utøya med den nå terrortiltalte massemorderen om bord. Torsdag kommer han til å fortelle sin meget sterke historie fra 22. juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter først å ha blitt vitne til drapet på samboeren sin, førte han ferja kort tid etter i trygghet. Denne gangen med AUF-leder Eskil Pedersen om bord.

Les også: Breivik reagerte for første gang

Også vakten som tok imot Breivik på landsiden skal forklare seg om ankomsten. Breivik har forklart at han parkerte et lite stykke unna ferjeleiet for ikke å vekke mistanke mens han ventet på ferjeavgangen.

I tillegg til å begynne gjennomgåelsen av obduksjonsrapportene fredag, skal kriminalteknikere redegjøre for sine funn på Utøya, samt om de to våpnene Breivik brukte.

Les også:

Forsvarerne kaster om på vitnelisten

- Som å få en spade i trynet

- Hadde vaktene sett dette, ville de reagert

Les Breiviks forklaring ord for ord

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter her