INSTITUTT FOR ENERGITEKNIKK

Verdens sterkeste magnet er norsk

MAGNETISK: Bildeserien viser hvordan den spesielle magneten trekker de fargede Ugelstadkulene raskt til seg. (Foto: Håkon Jacobsen)
MAGNETISK: Bildeserien viser hvordan den spesielle magneten trekker de fargede Ugelstadkulene raskt til seg. (Foto: Håkon Jacobsen)

Den dreper kredittkort og nøkkelkort, men kan være livsviktig i kreftbehandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nåtiden er elektrisk, fremtiden blir magnetisk, sier forsker Arne Skjeltorp.

Han viser en miniatyrutgave av Institutt for energiteknikks nye attraksjon til publikum på innovasjonsdagene – det som skal være verdens sterkeste magnet.

– Jeg sender den ikke rundt, for den dreper kredittkort og nøkkelkort – garantert, forklarer Skjeltorp.

Enorm tiltrekningskraft

Litt tidligere har samme Skjeltorp gitt oss en dose vennlig kjeft etter at vi fomlet med noen stiftede ark i nærheten av oppfinnelsen.

Han har forklart at det kan være nærmest umulig å få løs metallgjenstander fra den lille klossen.

Og han og forskerkollegaen har vist oss hvordan tommelen raskt blir rød hvis du tar på den – hvordan de røde blodlegemene med sitt smått magnetiske oksygen strømmer til stedet.

– Mister du en jernbit over en slik, er den som sveiset fast, forteller Skjeltorp om den litt større utgaven av supermagneten.

Se også: Møt magnet-gutten

– Har rekorden

Utnyttelsen av oppfinnelsen som nå er patentert i Japan, Russland og Canada – og er til behandling i USA og Sør-Korea – beskrives som en «spin off» av grunnforskningen rundt atomreaktoren på Kjeller.

Der i gården har de forsket på magnetiske materialer i over 50 år.

– Teknologien er meget, meget enkel, mener Skjeltorp.

Han beskriver det som en magnetisk flaske. To magneter med motsatt magnetisering er kortsluttet i bunnen og toppen. Magnetfeltet slipper ut gjennom en smal spalte og gir et veldig høyt felt og en veldig høy gradient.

– Tenk på Holmenkollbakken, der du har et veldig høyt og bratt overrenn, da får du veldig stor fart. Det samme gjelder her, du får veldig stor kraft. Og vi påstår at vi har rekorden, sier Skjeltorp.

Les også:

Kurerer kreft med lys og kjemi

Slik vil ny teknologi forandre helsevesenet

Sjekk fremtidens behandlinger på sykehuset

Derfor blir synet dårligere etter 40

Til kreftbehandling?

Forskeren rister på et lite glass med såkalte Ugelstadkuler. Kulene er oppkalt etter opphavsmannen professor John Ugelstad, og blir i dag benyttet til blant annet å behandle blodkreft.

Når Skjeltorp setter glasset over spalten på supermagneten, ser man hvordan kulene blir sugd mot spalten (se bilder i toppgalleriet).

– Dette kan bli en meget rask måte å dra ut disse partiklene. Så innenfor medisin er magneten veldig interessant, sier han.

Les også: Magneter skal forvirre krokodillene

Hemmelighetsfull

Når det gjelder andre konkrete bruksområder, er Skjeltorp svært tilbakeholden, men ser også potensial i gruveindustrien, bilindustrien og petroleumsindustrien.

Patentering er avhengig av at det ikke er lekkasjer, alt må både være nytt og ha oppfinnelseshøyde.

Les også: Magnetisk hjelp mot migrene

– Patentingeniøren har instruert meg om hva jeg kan si, før vi har patentsøknaden for de nye områdene klar. Så derfor er det litt stakkato. Men de kommersielle mulighetene er store, sier Skjeltorp.

Institutt for energiteknikk har opprettet selskapet Giamag Technologies AS som allerede har skaffet flere partnere i den videre utviklingen.

Mer ny teknologi:

Dette er verdens minste ledning i silisium

Bedre mobildekning på kontoret

Slik lager smarttelefonene trøbbel i mobilnettet

Slik kan Norge forsyne Europa med energi

30 prosent raskere tog om tre år

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden