Skuespillere søker asyl

VIL BLI: De to cubanske skuespillerne Anailin de la Rua og Javier Nunez hoppet av underveis til en filmfestival i New York og søker nå om asyl i USA. (Foto: NTB scanpix)
VIL BLI: De to cubanske skuespillerne Anailin de la Rua og Javier Nunez hoppet av underveis til en filmfestival i New York og søker nå om asyl i USA. (Foto: NTB scanpix)

To cubanske skuespillere, som skulle delta på en filmfestival i New York, søker nå asyl i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Analin de la Rua de la Torre og Javier Nunez Florian har ledende roller i filmen «Una Noche», som handler om tre cubanske ungdommer som forsøker å flykte til USA.

I forrige uke skulle de tre hovedrolleinnehaverne ha kastet glans over USA-premieren på filmen under Tribeca-festivalen i New York, men to av dem dukket aldri opp.

Filmprodusenten fortalte at de to forsvant under en mellomlanding i Miami. Koffertene ble med flyet videre til New York, men viste seg å være tomme.

Lørdag dukket de to 20-åringene opp igjen og fortalte at de hadde skjult seg hos De la Ruas onkel i Miami. Nå vil de søke politisk asyl i USA.

– Vi snakket om det på Cuba, om å bli igjen i USA. Det har vært en drøm, forteller Nunez.

Les også: Skuespiller funnet halshogd i London

Advokaten til de to understreker at politisk forfølgelse i hjemlandet ikke er noen forutsetning for å få asyl i USA.

– De har desertert og kan bli sett på som forrædere og risikere forfølgelse om de vender tilbake, sier advokaten Wilfredo Allen.

Cubanere som flykter fra hjemlandet har siden 1966 fått automatisk opphold i USA.

En lang rekke cubanske artister og idrettsutøvere har opp gjennom årene hoppet av under besøk i USA.

I 2005 hoppet den cubanske ballettdanseren Rolando Sarabia av, og tre år senere fulgte sju medlemmer av det cubanske fektelandslaget etter under en landskamp mot USA i Florida.

Les også:

Drepte skuespiller under ransscene

Folkekjær svensk skuespiller død

Les flere kultursaker

Les flere nyheter