Syriske opprørere innrømmer systematiske henrettelser

BRUTALT: Syriske opprørere innrømmer at de systematisk henretter krigsfanger. (Foto: NTB scanpix)
BRUTALT: Syriske opprørere innrømmer at de systematisk henretter krigsfanger. (Foto: NTB scanpix)

Opprørerne i Syria innrømmer at de systematisk henretter regjeringssoldater som er tatt til fange.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dersom det kan bevises at soldaten som er tatt til fange er en drapsmann, så dreper vi ham, sier opprørslederen Bakr Mustafa i et intervju med Information.

Den danske avisen har møtt ham i byen Qusayr vest i Syria. Bakr Mustafa har 120 opprørssoldater under sin kommando.

– Soldatene som tas til fange, blir forhørt av folk som er spesialister på dette. Om vi finner ut at de er skyldige i drap, tortur eller voldtekt, blir de drept med en kule her, sier han og peker mot tinningen.

Tortur

Opprørslederens beskrivelse stemmer overens med det øyenvitner tidligere har fortalt om slike utenomrettslige henrettelser, og med rapporter fra Human Rights Watch.

– Slike henrettelser kan på ingen måte beskrives som rettferdige rettssaker når tilståelse kan ha kommet under tortur, og når dommer og anklager er integrert i samme instans, sier Nadim Houry som leder menneskerettsorganisasjonens virksomhet i Syria.

– Det er på sin plass å minne opposisjonen om at den syriske revolusjonen startet som et krav om rettferdighet for alle, også krigsfanger, sier han.

Les også: Blodbad legger press på FN

Advarer

Danmarks utenriksminister Villy Søvndal understreker behovet for å finne en politisk løsning på krisen i Syria og advarer opposisjonen i landet mot å begå overgrep.

– Ingen ønsker at et brutalt regime blir erstattet av ett nytt som hyller de samme prinsippene, sier han til Information.

– Derfor har vi gjennom lengre tid oppfordret den syriske opposisjonen til å samle seg og i fellesskap legge fram de prinsipper som de ønsker å legge til grunn for et nytt Syria, sier han.

Les også:

Norsk general: - Vold avler vold

Syria setter Kofi Annan på hard prøve

Aktivister: - Minst 13 drept i Syria


Les flere nyheter