Varsko for biomangfoldet i Norge:

Frederic Hauge og Zero avviser at klimatiltak nå er verre for naturen enn klimaendringer

Holder fast ved klimatiltakene: Bellonas Frederic Hauge benekter at klimatiltakene er blitt mer skadelig for norsk natur, enn selve klimaendringene. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB SCANPIX
Holder fast ved klimatiltakene: Bellonas Frederic Hauge benekter at klimatiltakene er blitt mer skadelig for norsk natur, enn selve klimaendringene. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB SCANPIX

Bellona og Zero er ikke med på advarselen om at storstilt vannkraft- og vindkraftutbygging vil skade norsk natur mer enn klimaendringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Naturvernorganisasjonen Sabima advarer i ABC Nyheter i dag om at klimatiltakene nå er blitt en større trussel mot mangfoldet i norsk natur, enn klimaendringene.

- Hva sier du til det, leder Frederic Hauge i Bellona?

- Jeg er ikke med på en debatt med Sabima om at konsekvensene av tiltak er større enn endringene, slår han fast.

Les også: - Klimatiltak verre enn klimaendringer.

- Men viktig problemstilling

- Men jeg er mer opptatt av problemstillinga Sabima reiser, om naturens mangfold kan bli skadelidende, enn om vindmøller ser stygge, legger Hauge til.

- Alle nye miljøløsninger fører også til nye miljøutfordringer. Vi kan likevel ikke gi blaffen i miljøtiltakene. Vi må finne metoder for å redusere tap av biologisk mangfold, sier Bellona-Hauge.

- Jeg håper Bellona skal bidra med positive bidrag til dette. Vi holder nettopp på med en rapport om vindkraft, der vi også tar med hensynet til naturvern, sier han.

Vil styrke Fylkesmannen

Ett viktig råd Bellona har på lur, er at statens utsendte vaktbikkje, fylkesmannen, bør styrkes.

Vi kan ikke bare spare oss ut klimaproblemet. Vi må også produsere mer energi,

- Fylkesmannens miljøavdelinger bør styrkes betraktelig i forhold til utbygging av småkraft. Vi må ha en grundig kartlegging av biologisk mangfold før etablering av vindmølleparker og andre inngrep, framholder Frederic Hauge.

Kraftbransjens lobbyist?

- Sabima sier at de vi trodde skulle ta vare på naturen, er kraftbransjens beste lobbyister, og nevner Bellona og Zero. Føler du deg truffet?

- Det er helt i orden. Jeg har ikke tenkt å bry meg om det, smiler Hauge.

Politisk rådgiver Kari Elisabeth Kaski i klimastiftelsen Zero føler seg heller ikke truffet.

- Det er viktig at vi har Sabima som gjør en uvurderlig jobb for biologisk mangfold. Men også Zero trengs i kampen mot klimaendringer. Jeg vil utfordre dem til å være med på å finne ut hvordan vi skal kutte utslippene, sier hun til ABC Nyheter.

- Må ikke gå utover naturen

- Sabima sier at klimatiltakene nå er en større trussel mot mangfoldet i norsk natur, enn klimaendringene. Hva sier du til det?

- Det finnes så mange gode fornybarprosjekter, at vi kan velge de som gir minst konsekvenser for det biologiske mangfoldet. Vi er opptatt av at klimatiltak ikke skal gå utover miljøet. Samtidig vet vi at klimaendringene blir den største utfordringen for biologisk mangfold på sikt, svarer Kaski.

- Ville det vært fornuftig å bruke samfunnets penger på energiøkonomisering før investeringer i mer kraft?

- Vi må gjøre begge deler. Vi må absolutt spare mer energi. Men vi kan ikke bare spare oss ut klimaproblemet. Vi må også produsere mer energi og bruke den til å erstatte den fossile energien, sier Kari Elisabeth Kaski.

Les flere miljønyheter.

Les flere nyheter om klima.

Les andre nyheter her.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden