Fortsetter med vitneforklaringer i rettssal 250

Kristian Rasmussen (31) er førstemann som skal i vitneboksen fredag. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix.
Kristian Rasmussen (31) er førstemann som skal i vitneboksen fredag. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag får retten høre flere beretninger fra personer som ble rammet av bomben i regjeringskvartalet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristian Rasmussen (31) er førstemann som skal i vitneboksen fredag. Han satt på jobb i Olje- og energidepartementet i R4-bygget, som ligger 25 meter fra der Breivik parkerte bombebilen, da bomben eksploderte 22. juli i fjor.

Torsdag vitnet Harald Føsker, Anne Helene Lund, Sissel Wilsgård og Line Benedikte Nersnæs om sine opplevelser fra 22. juli og tiden etter. Beretningene vakte sterke reaksjoner i salen.

Rasmussen selv sa til NTB i forkant av rettssaken at alt bare ble svart etter eksplosjonen og at han først våknet på sykehus tolv dager senere.

– Personlig har jeg ikke noen traumer knyttet til hendelsene. Det er nok fordi jeg ikke husker noe av hendelsene. Jeg sover godt om nettene og føler at jeg i stor grad har kommet meg videre. Jeg har lenge følt meg klar til å vitne. Jeg kommer til å møte opp og svare på de spørsmål som måtte komme, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Godt ivaretatt

Rasmussen føler også at han har blitt godt ivaretatt etter 22. juli.

– Jeg får også ha med meg samboeren min inn i salen når jeg skal vitne, og jeg har fått god støtte fra bistandsadvokaten min, sier han.

Rasmussen er en av ni personer som ble alvorlig fysisk skadd i eksplosjonen.

– Jeg hadde blødning i hjernen, brudd i nakken og store blødninger i buken som gjorde at jeg mistet mye blod, har han tidligere fortalt TV2.

Det var blodtapet på om lag to liter som var det mest livstruende.

Han ble operert for blødningene og hjerneblødningen mens han lå i koma som varte i 12 dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Jeg visste ikke om pinnen

Den siste skadde som er nevnt ved navn i tiltalen, er Tore Raasok (56), ekspedisjonssjef i Samferdselsdepartementet. Han befant seg på motsatt side av bombebilen, mot Akersgata, og ble alvorlig skadd av bygningsmateriale som ble sprengt ut av Høyblokka.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere utsatt for drapsforsøk

Fredag skal flere personer også flere personer som ikke er navngitt i tiltalen, vitne. Disse ble ikke alvorlig skadd, og flere befant seg et stykke fra regjeringskvartalet, men aktor Inga Bejer Engh sier det også er viktig å høre deres historier.

– Dette gjør vi fordi tiltalen er formulert slik at det har vært et drapsforsøk på en lang rekke personer, ikke bare de som er navngitt, men på en lang rekke personer som har vært i umiddelbar nærhet av bomben, sier hun.

Les også: Mirakeljenta som var millimetre fra å dø

Engh sier de har gjort et utvalg av personer som kan gi retten inntrykk av hvordan det var å være i omkringliggende bygninger og gater.

For eksempel skal retten høre historien til en mann som ble kastet inn i VG-passasjen av trykkbølgen og ble skadd av fallende glass fra fasaden på bygget.

Det ble torsdag bestemt at retten tar fri mandag. Planen er at de resterende vitnene fra regjeringskvartalet skal forklare seg fredag, opplyser Engh til NTB.

Neste rettsdag etter dette blir torsdag om nesten én uke, ettersom tirsdag er 1. mai og onsdag fra før er rettsfri dag.

Les flere nyheter her