Norge inngår militært samarbeid med Georgia

Norge har startet et militært samarbeid med Georgia, til tross for at georgiernes forhold til nabolandet Russland er svært spent. Russland-ekspert Julie Wilhelmsen tror saken kan bli kinkig for forholdet mellom Norge og Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Forsvarsdepartementet har årlige samarbeidsplaner med Georgias forsvarsdepartement om ulike samarbeidstiltak innen forsvarssektoren, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) til Aftenposten.

I programmet for 2012 er det blant annet nevnt støtteutvikling av sikkerhetsstyrker, samtaler om forsvarssamarbeid og planer om felttrening av norske offiserer ved en forsvarsskole i et omstridt område nord i Georgia.

Ifølge Forsvarsdepartementet er det et ønske fra Georgia som ligger bak samarbeidet med Norge og andre NATO-land. En del av samarbeidet koordineres gjennom et NATO-prosjekt med navnet Partnerskap for fred (PfP).

Ingebrigtsen tror samarbeidet vil være et viktig bidrag til stabilitet og fred i Sør-Kaukasus.

– Fra norsk side er dette uproblematisk. Jeg la senest fram emnet overfor min russiske kollega i mars i år, sier han.

Norge har også et omfattende samarbeid med Russland, blant annet når det gjelder fellesøvelser i Barentshavet. NUPI-forsker og Russland-ekspert Julie Wilhelmsen tror Russland kan komme til å reagere på at Norge involverer seg i et område hvor Russland har sterke interesser.

– Jeg tror ikke russerne vil se blidt på dette. Det kan bli en pikant sak, sier hun.

Den russiske ambassaden i Oslo har ikke kommentert saken overfor Aftenposten.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy