Norge inngår militært samarbeid med Georgia

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har startet et militært samarbeid med Georgia, til tross for at georgiernes forhold til nabolandet Russland er svært spent. Russland-ekspert Julie Wilhelmsen tror saken kan bli kinkig for forholdet mellom Norge og Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forsvarsdepartementet har årlige samarbeidsplaner med Georgias forsvarsdepartement om ulike samarbeidstiltak innen forsvarssektoren, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) til Aftenposten.

I programmet for 2012 er det blant annet nevnt støtteutvikling av sikkerhetsstyrker, samtaler om forsvarssamarbeid og planer om felttrening av norske offiserer ved en forsvarsskole i et omstridt område nord i Georgia.

Ifølge Forsvarsdepartementet er det et ønske fra Georgia som ligger bak samarbeidet med Norge og andre NATO-land. En del av samarbeidet koordineres gjennom et NATO-prosjekt med navnet Partnerskap for fred (PfP).

Ingebrigtsen tror samarbeidet vil være et viktig bidrag til stabilitet og fred i Sør-Kaukasus.

– Fra norsk side er dette uproblematisk. Jeg la senest fram emnet overfor min russiske kollega i mars i år, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har også et omfattende samarbeid med Russland, blant annet når det gjelder fellesøvelser i Barentshavet. NUPI-forsker og Russland-ekspert Julie Wilhelmsen tror Russland kan komme til å reagere på at Norge involverer seg i et område hvor Russland har sterke interesser.

– Jeg tror ikke russerne vil se blidt på dette. Det kan bli en pikant sak, sier hun.

Den russiske ambassaden i Oslo har ikke kommentert saken overfor Aftenposten.

Les flere nyheter her