EØS-avtalen 20 år 2. mai:

Nei-general refser EØS-jubileum onsdag

Statsminister Gro Harlem Brundtland og handelsminister Bjørn Tore Godal undertegner tidenes mest omfattende avtale for Norge i Porto, 2. mai 1992. Nå vekker jubileet strid. Foto: Regjeringen.
Statsminister Gro Harlem Brundtland og handelsminister Bjørn Tore Godal undertegner tidenes mest omfattende avtale for Norge i Porto, 2. mai 1992. Nå vekker jubileet strid. Foto: Regjeringen.

- Utvalget av hvem som får snakke, tyder på manglende åpenhet i Norsk utenrikspolitisk institutt, anklager Heming Olaussen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2. mai markerer Norsk utenrikspolitisk institutt, NUPI, at det er 20 år siden Norges mest omfattende internasjonale avtale, EØS-avtalen, ble singert i Portugal i 1992.

Da arrangerer NUPI et åpent seminar der en av de som undertegnet, daværende handelsminister Bjørn Tore Godal (Ap) er en av innlederne. Ved siden av ham skal tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik fra EØS-avtalens fremste tilhengere, Kristelig Folkeparti snakke.

Endelig er lederen av Europautredningen, jus-professor Fredrik Sejersted, invitert til å sitte i panelet på møtet, som blir streamet på nett-tv på nupi.no.

- Bare ett perspektiv!

EØS-avtalen har som kjent blitt omstridt, idet avtalen har grepet langt mer inn i norsk samfunnsliv enn de fleste trodde i 1992.

Og nå reagerer lederen for Nei til EU, Heming Olaussen, på det han ser som et altfor snevert panel til å drøfte hvordan EØS-avtalen egentlig har slått ut.

- Ikke én av de som representerer et annet perspektiv i forhold til EØS, blir funnet verdig når NUPI skal oppsummere 20 års erfaring, sier Olaussen til ABC Nyheter.

- Det vitner om en manglende åpenhet og vilje til å løfte fram en demokratisk debatt som er mer aktuell nå enn noensinne på de 20 åra, legger han til.

- Alternativer finnes

- Når man til og med overser så viktige aktører i norsk samfunnsdebatt som dem som lagde en alternativ-rapport, blir det bare mer forstemmende, syns nei-generalen.

30. mars la en prosjektgruppe fram en rapport om alternative avtaleformer Norge kan ha med EU.

Les: - Mye spennende her.

- Jeg vil utfordre NUPI til å ta med en talsperson for et annet perspektiv på EØS, sier Olaussen.

- Ikke et ja-/neiseminar

- Tyder panelet på manglende åpenhet og vilje til å løfte fram en demokratisk debatt hos dere, NUPI-direktør Ulf Sverdrup?

- Det syns jeg er en merkelig påstand. Dette er ikke et seminar om ja eller nei til EØS. Det er mer et spørsmål om hva de som lagde avtalen tenkte da, og hva de tenker nå. Har det gått slik de tenkte? sier Sverdrup til ABC Nyheter.

- Så går jeg ut fra at det blir en debatt. Vi kan ikke lage alle møter til balanserte ja- eller nei-diskusjoner. Nå er det mulighet for Heming Olaussen og alle andre til å høre på de som var ansvarlige og delta i debatten, sier Ulf Sverdrup.

Artikkelen er korrigert: NUPI inviterer alle interesserte til å delta i debatten, ikke bare lytte.

Les Europautredningens kapitel om EØS-prosessen.

Les andre nyheter her.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden