Faren til «Barn av regnbuen»

Lillebjørn Nilsen ledet 40.000 i allsang av «Barn av regnbuen» i Oslo torsdag. Det er en av mange låter Pete Seeger har skrevet og gjort kjent. (Foto: NTB scanpix)
Lillebjørn Nilsen ledet 40.000 i allsang av «Barn av regnbuen» i Oslo torsdag. Det er en av mange låter Pete Seeger har skrevet og gjort kjent. (Foto: NTB scanpix)

Pete Seeger har alltid hatt stor tro på sangens kraft. Dagens kraftige allsangmanifestasjon i Oslo med en gammel Seeger-sang i fokus gleder ganske sikkert den gamle aktivisten hjemme i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er Pete Seeger

Pete Seeger, amerikansk folkesanger og aktivist

Født 3. mai 1919 i Patterson, New York.

Startet sin musikalske karriere i 1941 som politisk folkesanger i Almanac Singers. Bandet ble ved inngangen til 1950-årene omformet til The Weavers. (Woody Guthrie var medlem en kort periode)

Under mcCarthy-eraens kommunistjakt, ble Weavers i 1953 svartelistet og Seeger stemplet som kommunist som drev «anti-amerikansk virksomhet».

Var en av frontfigurene under anti-atomvåpenkampen og i protestbevegelsen seint 1950/tidlig 1960-tall. Var også svært aktiv i den amerikanske kampen mot Vietnam-krigen.

Seeger har skrevet (selv eller sammen med andre) kjente låter som Where Have All The Flowers Gone, We Shall Overcome, If I Had A Hammer, Turn Turn Turn – og Barn av regnbuen-originalen My Rainbow Race.

Har også tolket mange andres låter, og blant de han har gjort kjent er Goodnight, Irene og Guantanamera

I 2006 hedret Bruce Springsteen Pete Seeger med albumet (som ble turné) «We Shall Overcome: The Seeger Sessions»

Da han fylte 90 år i 2009, ble han hedret med stor konsert i Madison Square Garden i New York. Blant artister som stilte opp finner vi Bruce Springsteen, Kris Kristofferson, Emmylou Harris, Joan Baez, Steve Earle og Billy Bragg, foruten medlemmer av yngre band som Band of Horses og Rage Against the Machine.

Også kjent for å ha truet med å kutte strømmen med øks, da Bob Dylan sjokkerte sine folkesangervenner med å spille elektrisk på Newport Folk Festival i 1965.

Pete Seeger ble født inn i en musikalsk familie, og de harde 30-årene skapte engasjementet som seinere har preget hans lange karriere.

Les også: 40.000 sang på Youngstorget

Helt fra starten med Almanac Singers på 40-tallet, hvor mye av formålet var å gi fagforeninger og kampen for fred og rasemessig fellesskap musikk å markedsføre sitt budskap med, har Pete Seeger brukt musikken aktivt i sin ikke-voldelige kamp for toleranse, borgerrettigheter og frihet. Og ikke minst for miljøbevegelsen, som Seeger har vært aktiv del av helt siden andre halvpart av 1960-tallet.

Alderen har heller ikke vært noen hindring for at han i fjor aktivt støttet «Occupy Wall Street»-bevegelsen, både med nærvær og sang.

Bannlyst

Men selv om 92-åringen (som fyller 93 neste uke) i folkesangermiljøet alltid har vært en samlende gallionsfigur, har han i sitt hjemland også vært kontroversiell. Spesielt på 1950-tallet, hvor kommunistfrykten kulminerte under McCarthy-eraen.

Pete Seeger var en av de mange som ble innkalt og avhørt om sin «anti-amerikanske og pro-kommunistiske» virksomhet, men han var også en av dem som nektet å bøye seg og inngå kompromisser. Det førte til at hans musikk på 1950-tallet ble bannlyst på amerikansk radio, og at han i 1961 ble dømt for forakt for underkomitéen som var nedsatt av Kongressen.

Dømt til fengsel

Straffen ble ti års fengsel, men stemningen hadde på denne tida snudd nok til at dommen skapte voldsomt oppstyr, og året etter førte anken til at Seeger kunne forlate retten som en fri mann. Kort tid før den første dommen, opplevde Seeger også at han før en konsert i San Diego ble avkrevd et skriftlig løfte om at han ikke skulle drive kommunistisk propaganda eller på andre måter prøve å styrte den amerikanske regjering. Seeger nektet, og i 2009 fikk han endelig en skriftlig unnskyldning fra San Diegos skolestyre.

Under 1960-årene var Seeger ikke helt uventet veldig aktiv i kampen mot Vietnam-krigen, samtidig som noen av hans sanger, slik som «Where Have All The Flowers Gone» og «If I Had A Hammer», hadde blitt allemannseie og signaturlåter for protestbevegelsen.

Ville bruke øks mot Dylan

Selv var Seeger likevel litt i utakt med de nye musikalske strømningene – eller mer presist, den elektriske strømmen – og han er hovedpersonen i en av de morsommere anekdotene om da Bob Dylan plugget inn strømmen, på Newport Folk Festival i 1965. Seeger var så misfornøyd med at han ikke kunne høre teksten til Dylans «Maggie’s Farm» gjennom all støy, at han ba lydmannen skru ned lyden. Da denne svarte at Dylan ville ha det slik, sa Seeger at hadde han hatt en øks, ville han ha kuttet kablene og strømmen.

Det hadde han heldigvis ikke, og i dag er dette uansett ikke annet enn en artig anekdote som ikke rokker ved Seegers posisjon. Sammen med Woody Guthrie blir Seeger betraktet som den viktigste formidleren og fornyeren av amerikansk folkemusikk, og det er umulig å tenke seg størrelser som Bob Dylan og Bruce Springsteen uten disse to.

Les også: Springsteen samarbeider med Seeger

Les også: Ny pris til Pete Seeger


Hylles og hedres

Noe som også illustreres av at «alle» stilte opp for å hylle ham med en konsert på hans 90-årsdag i New York. Heriblant Springsteen, som i 2006 ga ut et helt album, «We Shall Overcome: The Seeger Sessions» (som han også turnerte med) basert på Seegers sangskatt.

En skatt som altså også omfatter «Barn av regnbuen», som med Lillebjørn Nilsen i spissen torsdag samlet 40.000 i Oslo i en kraftig manifestasjon mot Anders Behring Breivik.

Les også: Ferske postkort fra Lillebjørn


Les flere kultursaker på ABC Nyheter

Les flere nyheter her

Personvernpolicy